Pepík Fousek je pro mě vždycky osvěžení, zásobárna epigramů a příhod, říká o kolegovi Milan Drobný

26. srpen 2022

Jejich první setkání prý už dohromady nedají. „Je to hodně let, takže přesně si to nepamatuju, ale vídali jsme se často, takže myslím, že to bylo někde na pódiu,“ shrnuje lakonicky Milan Drobný.

Dva velké umělce a kamarády, kteří si umějí udělat legraci ze sebe, přivítal Patrik Rozehnal na největší zemědělské akci Země živitelka, kde probíhal Den s regionálními stanicemi Českého rozhlasu. A při této příležitosti je neminula otázka na zahradní práce. Ač jsou oba v pokročilém věku, jsou stále vitální a práci se nevyhýbají.

„My máme velkej pozemek a tam sekám pomocí traktůrku. To je dobrý, ještě jsem z toho nespadl. Taky máme klasickou sekačku, ale nemám u ní ten sbírací koš. Jednou jsem šel sekat s týden starejma kalhotama, tak ty dopadly. A když mi žena řekla, ať křovinořezem pořádně vezmu tu trávu mezi stromky, tak jsem to vzal i s jostou,“ líčí Milan Drobný své zahradní příhody.

Josef Fousek měl zase obdiv Miloslava Šimka, jak kosí trávu. „To umím od 15 let, kosil jsem brigádně a psal jsem tam své první básničky. Tam mě objevil Šimek a těmi básničkami jsem mu občas lezl na nervy, protože já je měl na každou příhodu. Když jsme jednou nabourali do fekálního vozu, tak se na mě podíval a významně mě vyzval, zda mám nějakou básničku na tuto situaci. Tak jsem spustil: ‚Berany berany duc, přijel hovnocuc,‘“ vzpomíná písničkář.

Období v Semaforu

Milan Drobný a Josef Fousek prošli legendárním Semaforem. „Já jsem se tam dostal v roce 1963, tenkrát odcházel Waldemar Matuška s Karlem Štědrým a Suchý se Šlitrem hledali náhradu. Zpíval jsem písničku Zastřelilo tele krávu a vůbec mi to nesedlo. Ale tenkrát se za mě přimluvil Karel Gott, který byl můj spolužák,“ vypráví Milan Drobný, který nezahálí ani dnes a kromě koncertů ho můžete pravidelně slyšet na Českém rozhlase Sever, kde má pořad Retro s Milanem Drobným.

Josef Fousek tvrdí, že se tam dostal omylem. „Byl jsem od 14 let dělníkem v ocelárnách, brigádně jsem kosil tu trávu a tam mě našel Šimek. Ale první vystoupení byl velký průšvih, přesto mi Šimek věřil. Později jsem napsal první hit pro Valerii Čižmárovou, a pak jsem začal psát pro Šimka a Grossmana.“

Také Milanovi Drobnému složil písničku. „Jmenuje se Lady z Ria, krásnej text a je to takový svižný,“ pochvaluje si zpěvák a dodává: „Pepíka znám dlouho a je to pro mě vždycky osvěžení, když se potkáme. To je taková zásobárna epigramů a příhod. On umí během chviličky vymyslet něco vtipnýho.“ Pepa Fousek nelení a hned recituje báseň o Milanovi, která ho na místě napadla.

Vzpomínka na Hanu Zagorovou

Čtěte také

V přímém přenosu je zastihla smutná zpráva o úmrtí zpěvačky Hany Zagorové. „Já jsem pro ni sice nenapsal písničku, ale vystupovali jsme spolu ve Zlatíčkách a ona mi jednu moji básničku, která je teď tak příhodná, odrecitovala zpaměti,“ zavzpomínal Fousek a začal recitovat.

Milan Drobný byl s Hanou Zagorovou v roce 1973 jako jeden ze zpěváků na Mezinárodním festivalu na Kubě. „Společně jsme nevystupovali, ale vídávali jsme se na velkých akcích, třeba v televizi. A je to pár dnů, co jsem rozhlasový pořad Retro věnoval právě jí,“ říká Milan Drobný.

Jak vzpomínají na své šéfy v Semaforu Jiřího Suchého a Miloslava Šimka? Jací jsou kutilové? Poslechněte si rozhovor nabitý epigramy Josefa Fouska v záznamu pořadu Slavné dvojice.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio