Petr Hlubuček rezignoval na post náměstka pražského primátora i na další své funkce

16. červen 2022, aktualizováno

Obviněný politik STAN Petr Hlubuček se rozhodl rezignovat na post náměstka primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. Uvedla to ve čtvrtek mluvčí pražského hnutí STAN Šárka Kuželová. Pražští zastupitelé měli ve čtvrtek o odvolání Hlubučka z pozice náměstka jednat. Politik STAN je obviněn spolu s podnikatelem Michalem Redlem a dalšími devíti lidmi v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku.

Hlubuček již ve středu rezignoval na některé své funkce. Vzdal se všech postů v hnutí STAN, včetně pozice na kandidátce pro podzimní volby do zastupitelstva, kde figuroval na třetím místě.

Starostové a nezávislí také pozastavili stíhanému politikovi členství. „Pozastavení členství je to, co může udělat předsednictvo v prvním kole. Vývoj samozřejmě budeme bedlivě sledovat,“ uvedl pro Radiožurnál po středečním mimořádném online jednání předsednictva šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. Hlubuček dál zůstává zastupitelem a starostou pražských Lysolají, kterým je od roku 2010.

Hlubučkovu rezignaci přijala ve středu také dozorčí rada pražského dopravního podniku. Zároveň odvolala z funkce člena představenstva Mateje Augustína, o kterého se detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v této kauze podle informací Radiožurnálu také zajímají.

Lukáš Trojan, Hlubučkův obhájce, ve čtvrtek uvedl, že popis jednání jeho klienta v usnesení o zahájení trestního stíhání se diametrálně liší od toho, jak je Hlubuček a jeho role v případu veřejně prezentována.

„Lze tedy jen apelovat, aby i v případě pana Hlubučka jako osoby veřejného zájmu byl respektován princip presumpce neviny,“ uvedl Trojan.

Akce Dozimetr

Důvodem velké středeční policejní akce Dozimetr má být hospodaření v dopravním podniku. Podle Deníku N kriminalisté vyšetřují mimo jiné okolnosti plánované opravy okolí pražského nádraží Holešovice.

Politik STAN Hlubuček i zlínský podnikatel Redl jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině. Redl čelí i podezření z nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami, informoval Radiožurnál.

Mezi podezřelými je rovněž lobbista Pavel Dovhomilja, náměstek dopravního podniku Matej Augustín i další lidé z nejužšího managementu dopravního podniku.

Podle zdrojů Deníku N si Hlubuček s Redlem a Augustínem řekli developerovi, společnosti Nové Holešovice Development, o pět milionů korun.

Jako prostředníka podle zjištění vyšetřovatelů využili někdejšího ředitele dopravního podniku Martina Dvořáka, který developerovi údajně tlumočil jejich požadavek na zaplacení peněz za to, že se na nadcházejícím zasedání představenstva zdrží námitek proti uzavření smlouvy o vzniku společné akciové společnosti dopravního podniku a společnosti Nové Holešovice Development.

Developer Serge Borenstein následně Deníku N potvrdil, že před dvěma lety skutečně odmítl žádost o úplatek pět milionů. Podle informací Deníku N to ale není jediný případ požadování úplatků, ze kterého vyšetřovatelé skupinu viní.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio