Petr Nutil z Manipulatoři.cz: Jsem překvapen, kolik lidí věří falešným zprávám o očkování proti covidu

Jak nenaletět internetovým podvodníkům a proč lidé věří každému nesmyslu, který se na internetu objeví? Hostem pořadu K věci byl žurnalista a zakladatel webu Manipulatoři.cz Petr Nutil, který nedávno oznámil odchod do politiky – jako nestraník se bude podílet na politice STAN.

Podvodníci na internetu mají žně. Okradených lidí přibývá. Útočníci v této době používají především techniku phishing. Snaží se z nás dostat citlivé údaje v elektronické komunikaci. „Phishing je druh internetového podvodu, který se tváří třeba jako email od banky nebo operátora a snaží se vás přimět k tomu, abychom se skrz ten daný email přihlásili třeba do internetového bankovnictví,“ vysvětluje Petr Nutil. Podle něj je dobré vědět, že banky a úřady tímto způsobem nikdy nekomunikují a rozhodně nechtějí po klientech zasílat hesla nebo jiné citlivé údaje. „Platí jednoduché pravidlo. Když si nejsem jistý, tak zavolám do té dané organizace, která mi mail údajně poslala.“

Pokud vám do emailu nebo na sociální síť dorazí podezřelá zpráva, tak ji raději rovnou označte jako spam. „Když si nejste jistí obsahem zprávy, tak nedělejte nic, co po vás ta zpráva chce. Neklikejte na žádné odkazy a neplňte žádné příkazy,“ radí Petr Nutil.

Dalším problémem na internetu jsou hoaxy. Ty se v poslední době točí většinou kolem koronaviru. „Nejrizikovější jsou falešné zprávy, které mají potenciál způsobit společnosti nějaké systémové riziko. To se může povést tak, když přesvědčíte dostatek lidí, že očkovat se není potřeba. Já jsem překvapen, kolik lidí na tohle téma naskakuje.“

Hoaxům a podvodným zprávám věří stále spousta lidí. Rizikovou skupinou jsou například senioři, kteří je většinou nerozeznají od pravdivých zpráv. Jak je v tomto ohledu vzdělat, aby podvodníkům nenaletěli? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Štěpánka Duchková , jp