Petr Šabata: Miliardy z eurofondů pro Slovensko neohrožuje Jourová, ale Fico

29. duben 2024

Pár dní před návštěvou Věry Jourové na Slovensku prohlásil premiér Robert Fico, že místopředsedkyně Evropské komise původem z Česka „slovenskou vládu nenávidí“. A dodal: „Ta nás miluje jako koza nůž.“

Návštěva ale byla klidná a Jourová, zodpovědná v komisi za média a spravedlnost, se svým věcným korektním přístupem vyhnula možným nášlapným minám. Jednání shrnula: Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, je dostatek času na vyjasnění požadavků komise. A o schůzce s premiérem Ficem řekla: „Dostala jsem dobrou kávu.“

Čtěte také

Slovensko nepřijde o peníze z evropského plánu obnovy, když poskytne právní garance, že nebudou zneužity. A tady je velký problém po zrušení speciální prokuratury, protože právě tu označilo samo Slovensko jako důležitý pilíř ochrany finančních zájmů EU.

Ficova koalice ji zrušila, prokurátoři se zkušenostmi s vyšetřováním korupce byli rozprášeni a Bratislava musí vysvětlovat. Zatím se jí to nedaří.

O zákonu o nevládních organizacích, který je právě v parlamentu, Jourová rovnou prohlásila, že v případě schválení bude v rozporu s evropským právem. Velmi se totiž podobá zákonu maďarskému a o něm tento verdikt už vynesl Evropský soudní dvůr.

Černobílá budoucnost?

Ficova vláda nyní také mění zákon o veřejnoprávní televizi a rozhlase, chce tato média dostat pod kontrolu. Věra Jourová upozornila, že si komise počká na konečnou verzi zákona.

Čtěte také

Byla v Bratislavě právě v den, kdy zaměstnanci RTVS přišli do práce v černém oblečení na protest proti vládnímu záměru. Jourová byla oblečená v černém saku a bílé halence s černým vzorem a poznamenala: „Možná tak dávám najevo, že věřím, že svět není černobílý.“

Ovšem dnešní slovenská politika černobílá je. Vláda dělá konkrétní kroky k ovládnutí médií, oslabení občanské společnosti, nevybíravě útočí na soudy i soudce, novináře, vyšetřovatele, opozici.

Fico ještě před nedávnem strašil, že Brusel sebere Slovensku peníze z plánu obnovy za trest za zvolení Petra Pellegriniho prezidentem...

Čtěte také

Takže až přijdou z Evropské komise další dotazy na zrušení speciální prokuratury, nevládní organizace, média a další – a ony přijdou, i Jourová je avizovala – může se Ficova rétorika zase rychle změnit v útok na Brusel. Že dokáže pracovat s podpásovými nepravdami, ukázal nedávnými výroky k válce na Ukrajině, jimiž vyvolal roztržku s českou vládou.

Ficova temná historická motivace

I když osm hodin pracovních schůzek Věry Jourové s premiérem a pěti ministry vyznělo spíše příznivě, dosavadní tvrdý způsob jednání Evropské komise s Bratislavou se velmi podobá tomu nedávnému s Polskem a Maďarskem, kde bylo výsledkem zmrazení eurofondů.

Petr Šabata

Ale pozor, dosavadní překotný slovenský úprk od právního státu je jen mírná verze režimu, který od roku 2010 zavedl v Maďarsku Viktor Orbán. A na druhou stranu – kdokoliv bude vládnout v Česku po volbách do sněmovny, nepustí se cestou Roberta Fica.

Protože žádný z českých adeptů na premiéra nemá tak temnou historickou motivaci jako Fico, české demokratické instituce jsou pevnější než ty slovenské a veřejnost odolnější proti kremelské propagandě než ta slovenská.

Svět v Česku není černobílý, řekla by Jourová. A kdyby chtěl dodat Fico pravdivou větu, přiznal by, že jeho vláda miluje demokracii jako koza nůž.

Autor je šéfredaktor deníku Právo

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.