Pietní akce, průvod masek, koncert i speciální rozhlasové vysílání. Praha si připomíná výročí 17. listopadu

17. listopad 2022 07:00

Mezinárodní den studenstva a také Den boje za svobodu a demokracii, to vše si dnes připomeneme státním svátkem. Po celé republice se uskuteční řada akcí, podívejte se na ty pražské.

Čtěte také

Mezinárodní den studenstva připomíná uzavření českých vysokých škol nacisty 17. listopadu 1939. V tento den popravili v ruzyňských kasárnách devět vůdců studentských protinacistických demonstrací. Postupně pozatýkali 1200 vysokoškoláků a odvezli je do koncentračních táborů.

Den boje za svobodu a demokracii odkazuje na události z pražského Albertova a Národní třídy v roce 1989, které odstartovaly pád komunistického režimu v tehdejším Československu.

Korzo Národní

Lidé tradičně zavzpomínají u Hlávkovy koleje na studenty, kteří byli v roce 1939 popraveni nacisty. Velkou událostí bude připomínka na Národní třídě, devátý ročník oslav svobody známých jako Korzo Národní zaštiťuje heslo „O svobodu se musíme starat“. K pietnímu místu budou moct lidé nosit věnce a svíčky. Zapálit svíčku lze i online na dálku.

Čtěte také

Organizátoři ze spolku Díky, že můžem slibují kulturní zážitky včetně autorských instalací, divadelních představení nebo koncertů. Ve 13 hodin zazní státní hymna, v symbolických 17:11 Modlitba pro Martu. Dopoledne se zde rozprostře Sametový brunch, připraveny budou dvě hudební stage a také Obývák Václava Havla s literárním programem.

Od 15 hodin začíná na Národní třídě také speciální vysílání Radiožurnálu Znovu Národní ’89. Živá zpravodajská rekonstrukce přiblíží události 17. listopadu 1989 v reálném čase.

Koncert pro budoucnost

Významný den si budou lidé připomínat také na Václavském náměstí, kde se uskuteční Koncert pro budoucnost, který je jedním z vrcholů Festivalu svobody 2022. Program startuje v 16:30 a vystoupí třeba Pussy Riot, Ben Cristovao feat. David Koller, Lenka Dusilová BAND nebo Chinaski.

Prahou půjde i průvod masek s živou hudbou Sametové posvícení. Vyráží v 15 hodin z parku na Kampě přes nábřeží, Národní až do Hybernské.

Čtěte také

V Národním divadle se budou předávat Ceny Paměti národa. Živý přenos slavnostního večera si můžete poslechnout také díky Českému rozhlasu Plus. Cenu od neziskové organizace Post Bellum letos dostane pět osobností, kterým totalitní režimy převrátily život naruby a které v těžkých životních zkouškách obstály.

autoři: Vladimír Mikulenka ,
Spustit audio

Související