Plazma lidí, kteří prodělali covid-19, může zachraňovat životy. Nemocnice teď shánějí její dárce

27. říjen 2020

České nemocnice stále shání nové dárce takzvané rekonvalescentní plazmy. Tu mohou darovat lidé vyléčení z onemocnění covid-19. Jejich plazma s vytvořenými protilátkami pak pomáhá v léčbě dalších pacientů. V Česku takovou plazmu podali lékaři už nejméně 250 lidem. 

Plazma je nejobjemnější složkou krve. Přestože jsou jí v dospělém lidském těle i více než tři litry, není červená, ale žlutá. Z velké části je to voda, ale obsahuje i protilátky, které si organismus vytvořil po prodělaném onemocnění. Ty pak mohou pomoci dalšímu pacientovi.

„Dodáme mu protilátky obsažené v plazmě, a tím se, jak předpokládáme, zastaví rozvoj nemoci a množení viru,“ vysvětluje primář oddělení hematologie a krevní transfuze v Ústřední vojenské nemocnici Miloš Bohoněk.

Co je krevní plazma?

Průhledná tekutá složka krve obsahuje vodu, minerály, různé bílkoviny a protilátky, které chrání proti infekčním onemocněním. Lidé, kteří se z nějaké nemoci už uzdravili, mají v krvi proti takové nemoci velmi silné dávky protilátek.

Podmínky pro darování plazmy

Aby mohl člověk takzvanou rekonvalescentní plazmu darovat, musí splňovat řadu podmínek. Zaprvé je důležité, aby onemocnění covid-19 prodělal s příznaky, jinak se mu důležité protilátky nevytvoří. Zadruhé by neměl být v posledním půl roce na vážnější operaci nebo mít nové tetování či piercing. Ideální věk dárce je 18 až v některých případech 65 let. 

A v případě plazmy je tu podle primáře Bohoňka ještě jedna zásadní podmínka. „Neměla by to být žena, která byla v minulosti těhotná. To je z toho důvodu, že může mít HLA protilátky, které mohou způsobovat určité komplikace alergického, imunologického typu.“

Čtěte také

To mimochodem platí také pro lidi, kteří v minulosti podstoupili krevní transfuzi. Dobrou zprávou naopak je, že dokud má člověk protilátky, může darovat plazmu každých 14 dní.

Zdravý dárce s krví AB

Podle primářky transfuzního oddělení ve Fakultní nemocnici Olomouc Dany Galuszkové je o plazmu enormní zájem, zvlášť pak o naprosto nedostatkovou krevní skupinu AB. Ideální dárce tak má být zdravý, s vysokým množstvím protilátek a s krevní skupinou AB.

Kdokoli splňuje podmínky dárcovství, může se ozvat nemocnicím. Odběr trvá zhruba 40 až 50 minut a za tu dobu darujete maximálně 700 mililitrů plazmy do tří připravených vaků.

Dárce by neměla být žena, která byla v minulosti těhotná. Může mít HLA protilátky, které mohou způsobovat určité komplikace.
primář Miloš Bohoněk

Speciální stroj dokáže z krve plazmu oddělit a vysát a zbylou tekutinu vám vrátit do těla. Není třeba se bát, že by tělu plazma chyběla, samo si ji plnohodnotně doplní zhruba do dvou dnů. Rekonvalescentní plazmu můžete darovat v řadě velkých měst. Mimo Prahu a Olomouc i v Brně, Ostravě, Ústí nad Labem, Hradci Králové nebo třeba v Českých Budějovicích. 

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související