Po pěti hodinách jednání jsou schváleny změny územního plánu ve Zlíně. Přes protesty prošly i sporné lokality: Rybníky, Mladcová a Riviéra v Malenovicích

8. únor 2024 16:22

Bezmála pět hodin trvala diskuse o změnách územního plánu pro 13 lokalit ve Zlíně. Proti některým protestovali obyvatelé dotčených míst.

Dlouhá a komplikovaná byla diskuse o změnách územního plánu ve Zlíně. Hlasováním nakonec prošlo všech třináct lokalit. Mluvilo se především o lokalitách Rybníky, Klabalská a Riviéra v Malenovicích, kde proti změnám protestují místní obyvatelé nebo podnikatelé.

Nejvíce diskutovanou lokalitou byly Rybníky, konkrétně východní část. Tu vlastní místní developer a plánuje tam stavět bytové domy. Proti tomu protestují podnikatelé, kteří v tzv. západní části provozují průmyslové podniky. Obávají se, že v případě bytové výstavby budou omezovaní v rozvoji firem a budou muset například také omezit hlučnost nebo prašnost výroby s ohledem na obytnou zónu. Problém je, že tudy má vést také nová pobřežní komunikace, pro kterou bude nutné část areálu vykoupit, a pro město bylo proto důležité, aby územní plán prošel.

Čtěte také

Další schválené změny se týkaly ulice Klabalská v části Mladcová, kde chce město uvolnit pozemky pro výstavbu 15 rodinných domů. Proti tomu protestují desítky místních. Obávají se, že provoz stavebních strojů ohrozí technický stav jejich domů, protože jde o úzkou ulici s maximální nosností 12 tun. Hrozí podle nich například sesuvy půdy nebo praskání budov a upozorňují i na to, že v okolí Klabalské ulice je vzácný biotop.

Schválila se také změna v Malenovicích, kde se bývalé koupaliště Riviéra změní na komerční plochu.

Spustit audio

Související