Po výzvě Suchej únor sníží 53 procent zúčastněných spotřebu alkoholu, říká organizátor akce

Proč bychom v únoru měli vydržet nepít alkohol, kolik Čechů se pohybuje za hranicí rizikového pití a co s člověkem udělá měsíc bez alkoholu? Na to vše odpovídal v pořadu K věci organizátor akce Suchej únor Petr Freimann z Ligy otevřených mužů.

Akce Suchej únor se letos koná po deváté. Celá výzva je o tom, že za celý měsíc nesmíte vypít žádný alkohol. A proč se toho zúčastnit? Podle organizátora akce Petra Freimanna si tím vyčistíte hlavu, zlepšíte spánek, intimní život, zhubnete, získáte víc energie, ušetříte a hlavně na sebe budete hrdí.

Covidová doba ale bohužel alkoholu nahrává a lidi doma popíjejí víc než za běžné situace. „Z průzkumů, které zatím proběhly, tak se ukazuje, že převážně u rizikových skupin spotřeba vzrostla,“ řekl Petr Freimann.

28 kapitol na 28 dní

Akce se loni zúčastnilo devět procent dospělé populace, to je přibližně přes půl milionů lidí. „Letos díky tomu, že jsme pro sušiče připravili knihu, tak věřím, že vyrosteme ještě výrazněji.“ Kniha má celkem 28 kapitol na 28 dní. A co se v ní dozvíte? „Jsou tam rozhovory, příběhy, zajímavosti, kapitoly Léčba nebo Vznik závislosti.“

Problémy s alkoholem má podle Freimanna osm procent dospělé populace. Dobrou zprávou je, že většina lidí, kteří se výzvy zúčastní, spotřebu pití sníží. „My jsme čtyři měsíce po akci posílali dotazník na registrované sušiče a tam nám vyšlo, že přes 53 procent sušičů vydrželo čtyři měsíce po únoru pít méně nebo vůbec.“

Více se dozvíte na www.suchejunor.cz.

autoři: Štěpánka Duchková , jp