Podchod ve Vršovicích při deštích opakovaně zatopila voda. Lidé se na vlakové nástupiště museli brodit

21. září 2022 12:18

Správa železnic upraví okolí teprve rok otevřeného podchodu u nádraží v pražských Vršovicích. Za poslední měsíc ho při prudkých deštích třikrát vytopila voda. Pokaždé museli na místo vyjíždět hasiči a vodu odčerpávat.

„Když jsem přišel, tak tam bylo minimálně 20 centimetrů vody, což je zhruba nad kotníky. Takže jsem si musel sundat boty a dobrodit se na nástupiště,“ popisuje svou zkušenost z 20. srpna jeden z cestujících.

Podchod spojuje Vršovice a Nusle a podle Davida Stránského z Katedry zdravotního a ekologického inženýrství ČVUT, který se specializuje na zadržení dešťové vody ve městě, je podchod v pořádku. Připomínky má ale k příchodu směrem do Nuslí.

„Kde jsou dvě relativně široké cesty, vyasfaltované, podél kterých jsou žlábky. Ty mají vodu odvádět do dešťových vpustí, které jsou na kraji podchodu. Ty byly pravděpodobně při tom dešti přehlceny, protože jsou dimenzovány na nějakou návrhovou srážku, ta událost ji přesahovala,“ vysvětluje.

Příliš silné bouřky

Naposledy vytopil podchod prudký déšť v pátek 9. září, za 40 minut spadlo 33 milimetrů srážek. Správa železnic pochybení odmítá, podle mluvčí na to není dimenzováno jakékoli technické řešení. A to nejen podchodu, ale i ostatní technické infrastruktury.

„Nestíhala povrchová kanalizace v přilehlém okolí, to znamená, že tam natekla i voda, se kterou se normálně nepočítá,“ uvádí Jakub Ptačinský, mluvčí společnosti SUDOP PRAHA, která byla projektantem podchodu.

Správa železnic chystá změny terénu a úpravu podzemní retenční nádrže. Tento podchod ale není jediný, který v posledních týdnech voda zatopila. Cestující se brodili i podchodem ve Velké Chuchli. Jeho projekt bude Správa železnic u stejné společnosti reklamovat.

autoři: Tomáš Maleček ,
Spustit audio

Související