Pokračuje rekonstrukce stanice metra Vltavská. Cestující, kteří přijedou na nádraží Praha-Bubny, se tam dostanou jen podchodem od tramvajových zastávek

20. listopad 2018 11:14

Přestup z vlaku od Kladna na nádraží Praha Bubny na metro Vltavská je ode dneška zase komplikovanější. Kvůli pokračující kompletní rekonstrukci se teď dostanou cestující do metra jen podchodem od tramvajových zastávek.

Omezení má trvat do 9. prosince. „Na místě bude vyznačena obchozí trasa, kterou mohou cestující využít,“ říká mluvčí pražského Dopravního podniku (DPP) Aneta Řehková.

Stanice metra Vltavská

Už loni došlo na Vltavské k odstranění lávky pro pěší, která byla ve špatném technickém stavu a málokdo ji využíval. Kompletní rekonstrukcí momentálně prochází i nadzemní část stanice metra včetně střešní konstrukce.

Stanice metra Vltavská - schody od stanice tramvaje k nádraží Bubny

„Přestože se vstup na střechu objektu odstraněním lávky částečně omezil, ponecháváme původní záměr volně přístupné střechy i po její rekonstrukci. Bude zde opět kamenná dlažba. Jelikož nás v minulosti oslovili zástupci Prahy 7 s myšlenkou pořádání nějakých trhů a jim podobných akcí, pokusíme se v rámci těchto oprav udělat přípravu pro budoucí provizorní elektropřípojky přímo na ploše střechy,“ vysvětluje Petr Eliáš z Dopravního podniku, který má proměnu Vltavské na starosti. 

Kvůli rekonstrukci Negrelliho viaduktu končí vlaky od Kladna u metra Vltavská

 Fontána i graffiti

Součástí oprav je i obnovení provozu dnes zcela nefunkční fontány. Dílo z roku 1984 s názvem Faun a Vltava od Miroslava a Olgy Hudečkových to mělo vlastně už tak trochu spočítané. „Kdysi dávno někdo rozhodl, že se fontána odstraní. Manželé Hudečkovi tak byli velmi mile překvapeni, když jsem je oslovil s plánem fontánu zrekonstruovat,“ dodává mluvčí pražského Dopravního podniku Aneta Řehková. Sousoší je momentálně již v celém rozsahu zrestaurované a probíhají práce v jeho bezprostředním okolí. Fontána bude zprovozněna na jaře příštího roku.Vltavská

Na snímku je fontána Faun a Vltava z roku 1984 od Miroslava a Olgy Hudečkových, umístěná ve venkovním atriu stanice Vltavská

V závěrečné etapě, která má začít příští rok na jaře a skončit na konci léta, se má opravovat i přilehlý betonový „parčík“, tzv. atrium.

Spustit audio