Policie obvinila dva zaměstnance hotelu kvůli požáru v Náplavní. Hrozí jim až 10 let vězení

21. prosinec 2018

Pražští kriminalisté obvinili dva zaměstnance hotelu Eurostars David v pražské Náplavní ulici, kde se letos v lednu odehrál tragický požár s pěti oběťmi. Zaměstnanci měli na starost požární zabezpečení objektu, které bylo v době požáru vypnuté, což je jedním z hlavních důvodů tragických důsledků požáru. Státní zastupitelství nyní připraví obžalobu, obviněným hrozí tři až deset let odnětí svobody.

„Osoby jsou podezřelé ze zločinu obecného ohrožení z důvodu, že porušili povinnost, kterou měli při správě tohoto objektu, a že způsobili smrt. Hrozí jim sazba tři až deset let,“ uvedl Zábrodský. Škoda je podle něj kolem deseti milionů korun.

Podle Zábrodského se požár ze dvora rozšířil do recepce a poté do celého hotelu. V případě, že by správně fungovalo požární zabezpečení, oheň by se podle něj izoloval pomocí speciálních dveří. Ty však byly ponechány otevřené, protože zaměstnancům hotelu překážely v průchodu.

Zároveň bylo vypnuto elektrické zabezpečení, které kromě požárního alarmu mělo také zajistit vypnutí elektřiny a zapnutí odvětrávání. Právě zamoření hotelu kouřem stálo život všechny oběti požáru.

autor: jp | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio