Policie zasahovala na ministerstvu pro místní rozvoj i v CzechTourismu

21. listopad 2018 11:10

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala ve středu v pražském sídle ministerstva pro místní rozvoj. Zásah potvrdili serveru iROZHLAS.cz mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej i mluvčí pražského městského státního zastupitelství. Jak na místě ověřil reportér Radiožurnálu, policisté zasahovali i v centrále agentury CzechTourism na pražských Vinohradech.

„Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Nicméně s bližšími informacemi se obraťte na mluvčího městského státního zastupitelství v Praze,“ sdělil ve středu ráno serveru iROZHLAS.cz tiskový mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Zásah potvrdilo také pražské městské státní zastupitelství s tím, že policie zasahovala na více místech. Od ranních hodin dne 21. 11. 2018 probíhají na ministerstvu pro místní rozvoj, centrále agentury CzechTourism a dalších místech úkony trestního řízení, tj. domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor,“ informoval v poledne mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Případ podle něj dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2. „Úkony provádí příslušníci Národní centrály proti organizovanému zločinu a trestní řízení dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2,“ uvedl.

Policisté byli podle mluvčí resortu Veroniky Vároši v budově ministerstva. „Mohu potvrdit přítomnost Policie České republiky v budově ministerstva pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí,“ řekla ve středu ráno bez dalších podrobností. Provoz resortu podle ní nebyl ohrožen, zaměstnanci zůstali v budově.

A podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) její resort s policií spolupracuje. 

Dostálová byla od února 2014 náměstkyní pro řízení sekce regionálního rozvoje ministerstva pro místní rozvoj, které tehdy vedla Věra Jourová (ANO). Ji pak v čele resortu vystřídala v říjnu 2014 Karla Šlechtová (za ANO). Po Šlechtové od loňského prosince šéfuje ministerstvu právě Dostálová.

Chyby v zakázkách i hospodaření

Zásah policistů souvisí se zakázkami agentury CzechTourism, řekl ČTK šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda. Kriminalisté podle něj pouze zajišťovali důkazy. „Ještě nebyl nikdo obviněn, zatím se pouze zajišťují důkazy pro další postup,“ doplnil Svoboda.

Mluvčí agentury CzechTourism Renata Kasalová i ředitelka Monika Palatková nejprve odmítly na dotazy serveru iROZHLAS.cz odpovědět s tím, že jsou mimo Prahu. Později ale zásah bez dalších podrobností potvrdily.

„V tuto chvíli probíhá zásah i u nás na centrále a samozřejmě poskytujeme maximální součinnost. Další informace v tuto chvíli uvést nemohu,“ řekla reportérce Českého rozhlasu Hradec Králové Kasalová.

Hospodaření agentury kontroloval předloni Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Konstatoval tehdy porušení rozpočtové kázně ve výši téměř 20 milionů korun. Současně podal trestní oznámení pro porušení povinnosti při správě cizího majetku a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Agentura měla podle NKÚ během let 2012 až 2014 porušit rozpočtová pravidla přitom hned několikrát - například při koupi dárkových poukazů na wellness pobyty za téměř 600 tisíc korun. „Jak poukázky přispěly k rozvoji cestovního ruchu a kdo je dostal, to agentura nevysvětlila,“ uvedli kontroloři.

V té době agentuře šéfoval Rostislav Vondruška, někdejší ministr pro místní rozvoj ve Fischerově úřednické vládě. Ten nyní stojí společně s Andreu Gregorovou, bývalou ředitelku odboru ekonomiky CzechTourismu, kvůli problematickému hospodaření agentury před soudem.

autor: jp | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio