Poutní cesta spojila bájné hory Říp a Blaník. Každá ze sedmi etap má téma k zamyšlení

13. říjen 2019 16:41

Hory Říp a Blaník propojuje od neděle první poutní cesta v Česku. Měří téměř 190 kilometrů a je rozdělena do sedmi etap. Poutníky zavede do Sázavského kláštera, Českého Šternberka, Kouřimi, Staré Boleslavi či Mělníka. 

Cesta sleduje převážně klasické turistické značky. Tam, kde chybí, se poutníci musí orientovat podle znaku ve tvaru červeného písmene C, ze kterého vychází srdce. Každá ze sedmi etap má navíc vlastní téma. 

Začátek cesty je v informačním centru obce Louňovice pod Blaníkem, kde poutník získá potřebné informace a zakoupí si mapu a Poutníkův deník. Mapa je poměrně podrobná a obsahuje i převýšení, která cestou na lidi čekají. 

Později má být trasa vyznačena i 54 tabulkami s QR kódy s informacemi o místě, kde se právě nachází. Aplikace bude ke stažení během pár týdnů na webové stránce poutní cesty, které se připravují. 

Poutní cestu vytvořili zástupci spolku Cesta Česka ve spolupráci s Klubem českých turistů, který přispěl zejména značením turistických cest. V budoucnosti by měly přibýt další.

Spolek cesta Česka působí od roku 2014, věnuje se projektům zaměřeným na seznamování lidí s českou historií a tradicí. Pořádá i výlety a tábory pro děti, organizuje přednášky a podobně.

Spustit audio