Pozor na motorky, sezóna začíná! Vloni při nehodách zemřelo 70 motorkářů

30. duben 2024 10:00

V roce 2023 meziročně výrazně narostl počet motorkářů, kteří v důsledku nehody přišli o život. Po zimě je na místě opatrnost a kontrola stroje.

Čtěte také

Začíná motorkářská sezóna. Díky volnu a teplému počasí venku vyrazili na silnice stovky motorkářů. Policie je jako každoročně nabádá k opatrnosti a dodržování silničních pravidel.

Motorkář Roman Klein z Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi. Jaká je vaše oblíbená trasa? "Krásná trasa je třeba na Červenohorské sedlo. A ve středních Čechách asi Dubá."

Pustíte to někdy rychleji, než se může? Svádí to? "Jezdím samozřejmě občas rychle, ale musí člověk jezdit s rozumem. Musí vědět, že může, že tam není třeba štěrk na silnici. Po zimě je to blbé."

Rozum, opatrnost, technický stav

Na nebezpečí štěrku upozorňuje i instruktor v pražské autoškole pan Karel. Varuje také před kluzkými kolejemi na železničních přejezdech a před mokrými, tedy také kluzkými přechody pro chodce. Základem před novou sezónou je pak podle něj pořádná kontrola svého stroje: "Tam je důležité, aby si připravili řádně svůj motocykl, pneumatiky, náplně."

Čtěte také

Za rok 2023 tragická statistika

Policisté motorkáře varují, že loňská statistika pro ně nebyla příznivá, potvrzuje mluvčí Policejního prezidia David Schön: "Vloni zemřelo na českých silnicích 70 řidičů motocyklů, předloni tedy v roce 2022 to bylo 55 lidí."

Chybují řidiči i motorkáři

Za mnoho nehod můžou podle policistů ale i řidiči osobních aut, kteří nejčastěji nedají motocyklistovi přednost.

Mnohé silnice motorkáře svádí k rychlé jízdě. Podle nezávislého starosty Rabyně na Benešovsku Luboše Maška je to třeba komunikace vedoucí přes obec kolem vodní nádrže Slapy.

Čtěte také

"Máme problém s motorkáři. Někteří si tady z toho udělali závodní dráhu, kde se otočí na křižovatce u Loutí. Tam je taková rovinka, tam to svádí. Tam jezdí i 140, 150 km/h," podotýká starosta.

Kvůli větší bezpečnosti nechala obec udělat u zastávky autobusu bezpečnostní ostrůvky a plánuje postavit i chodníky a silnici po dohodě s policií v jednom místě zúží. Uvažují také o úsekovém měření rychlosti.

autoři: Radek Duchoň , ZV
Spustit audio