Praha 2 bojuje s elektrokoloběžkami. Povalují se na chodnících, došla nám trpělivost, říká starostka Alexandra Udženija

Pozvání do pořadu K věci přijala starostka Prahy 2 Alexandra Udženija. Štěpánka Duchková se jí ptala na plánované novinky v této městské části, na stavbu domu pro seniory, parkovacího domu i řešení problému s elektrokoloběžkami.

Zatímco o tom, kdo povede hlavní město po volbách, se stále jedná, v Praze 2 už je to jasné, starostkou se stala opět Alexandra Udženija z ODS.

Problém s parkováním v Praze 2 by měl v budoucnu částečně řešit parkovací dům, který vznikne Pod Nuselskými schody. Parkovat se tu bude bez přítomnosti řidiče, vše je řízeno počítačem.

„Těch míst tam budeme kolem 130. Myslím, že bychom měli vypsat výběrové řízení v průběhu příštího roku a jakmile uzavřeme výběrové řízení a najdeme zhotovitele, tak se začne stavět. Předpokládám, že do dvou let by to mohlo být,“ upřesňuje starostka.

Elektrokoloběžky na chodnících občanům vadí

Praha 2 také dlouhodobě řeší stížnosti na elektrokoloběžky povalující se na chodnících. „Za prvé to hyzdí ten veřejný prostor, za druhé to je překážka pro hendikepované, pro nevidomé lidi, pro maminky s kočárky. Leckdy se opravdu nedá projít a to nám vadí.“

Radnici tedy došla trpělivost a iniciovala jednání se zástupci provozujících společností. Na zlepšení dohledu nad úklidem koloběžek dostali zkušební dobu 14 dní. Vedení městské části je ale připraveno přistoupit i k radikálnějším krokům.

„Přikázala jsem naší úklidové firmě, aby ty koloběžky sebrala a odvezla. Ať si je ti provozovatelé vyzvednou a samozřejmě zaplatí za to, že byly odvezeny. Tak to si myslím, že byl takový silný impulz i pro ty firmy, že nám opravdu došla trpělivost,“ popisuje Alexandra Udženija.

Praha 2 zatím vytipovala 32 míst, která by byla vhodná pro odkládání elektrokoloběžek, a předala je Magistrátu hl. m. Prahy. Starostka také kontaktovala ministra dopravy Martina Kupku upozornila na to, že by se tyto věci měly ošetřit i legislativně. 

„Máme velkou díru v zákoně, kde nemáme prostředky, takže pan ministr mi slíbil, že se tomu určitě budeme věnovat, uděláme pracovní skupinu a změníme ten zákon.“

Měl by se také začít stavět nový domov pro seniory, v čem bude unikátní? Poslechněte si celý rozhovor K věci.

Související