Praha má pro bezdomovce přes 1000 míst, někteří ale o pomoc nestojí

21. leden 2016

Hostem pořadu K věci byl ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján. Štěpánka Duchková se ho ptala především na to, jak se teď v zimě žije v Praze lidem bez přístřeší.

V rámci mimořádných opatření jsou přes zimu v Praze pro bezdomovce připravena místa k přenocování v noclehárnách, na lodi Hermes a případně i v denních centrech. Celkem je připraveno až 1050 míst. Přesto o ně někteří lidé bez přístřeší nestojí. „Jsou skupiny bezdomovců, kteří nechtějí využívat našich služeb. Je jich kolem dvaceti procent. Říkají: Já nic nepotřebuju, mně je tady dobře, nechte mě být, já se o sebe postarám,“ říká Tomáš Ján.

Překážkou pro přenocování ale je, když má bezdomovec psa. „Jednoho bychom možná mohli vzít, ale těch psů by byly možná až stovky. Ti psi nejsou očkovaní, nejsou prohlíženi veterinářem a existuje riziko, že by mohli napadnout klienty nebo zaměstnance. A my na ně nejsme vybavení, nemáme kotce, potřebují žrádlo a tak,“ vysvětluje Tomáš Ján důvody, proč na ubytovny nesmí lidé bez domova se psy.

Během zimy jsou podle Tomáš Jána v noclehárnách tolerantní k alkoholu: „Pokud člověk není nebezpečný sobě nebo okolí, tak ho přijmeme, i když není střízlivý. Míru alkoholu zkoumáme na lodi Hermes. To je zvláštní zařízení, je dřevěná, tak tam jsou vyšší bezpečnostní předpisy, tam musí lidé přijít střízliví, nesmí se tam kouřit. Pokud by ale byly velké mrazy a všechny kapacity by už byly vyčerpány, tak i tam bychom lidi pod vlivem alkoholu přijali." Přenocování na lodi Hermes stojí 20 korun, nocleh v ostatních zařízeních je zdarma. Lidé tam dostanou teplý čaj, polévku a případně i další jídlo.

Čtěte také

Spustit audio