Praha podpoří proměny vnitrobloků. Více zeleně pomůže snížit teplotu ve městě

27. červenec 2022 13:19

Pražský magistrát chce sputit speciální program, který má přispět k ozelenění vnitrobloků. Podle odborníků je totiž většina z nich zanedbaná. Správně zazeleněné prostory mezi domy přitom mohou významně snížit teplotu a ulevit tak od tropických veder.

Čtěte také

„Když je třeba celý ten vnitroblok dobře zastíněný stromy, je běžné dosáhnout více než deseti stupňů rozdílu v pocitové teplotě,“ popisuje Pavel Krč z Akademie věd, který modeluje vlny veder ve městech.

V počítači otevíráme vědecký článek o letních teplotách v Praze 6, na kterém se Pavel Krč podílel. Nejprve sbírali data v okolí Vítězného náměstí o tom, z jakého materiálu je jaký povrch. Poté jej měřili a vznikl detailní model.

„Je tam jenom ta povrchová teplota, pod těmi stromy tady vidíme 20 stupňů Celsia, ta horká místa na střechách některých budov jdou až nad 50 i 60 stupňů dokonce.“

Zeleň jako automatická klimatizace

Na modelu je vidět, že zelené vnitrobloky jsou zachycené modrou barvu, jsou tedy daleko chladnější než okolní ulice. Stromy navíc pomáhají i s tím, aby se budovy nenasály slunečním svitem a poté horko nesálaly do okolí.

Podle Pavla Krče by navíc mohly vnitrobloky, pokud by byly všechny zelené, i snížit celkovou teplotu ve městě. Jedním z příkladu je třeba vnitroblok v dolních Vršovicích. Stojíme na balkóně ve třetím patře. Vnitrobloku, který ochlazuje okolní domy, vévodí velká vrba a další stromy, které dosahují i výšky šestipatrových činžáků.

„Stromy a vzrostlá zeleň, to když máte, tak jste vyhrál, protože jste ke svému bydlení dostal i automatickou klimatizaci,“ dodává ředitel spolku Bieno Michal Křivohlávek, který se proměnou vnitrobloků zabývá.

Podle něj by si proměnu zasloužila nejméně polovina z celkového počtu vnitrobloků. S tím souhlasí i architekta Kateřina Eklová z organizace Rethink Architecture. Připomíná, že často slouží k parkování, ani to ale nemusí být překážkou.

„Ta parkoviště se třeba zastřeší markýzou, která se popne zelení, a najednou z toho máme nějakou ekologickou funkci.“

Kromě stromů mohou ochlazovat domy právě i popínavé rostliny. Magistrát by rád co nejdříve spustil dotační program určený speciálně pro vnitrobloky, aby se jich zazelenalo větší množství.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio

Související