Praha přebírá správu Opencard. Lidem zatím karta funguje normálně

16. červen 2014
Zprávy

Praze dnes vyprší smlouva na systémovou podporu karty Opencard s firmou eMoneyServices. Na další spolupráci už se obě strany nedohodly, a tak se hlavní město rozhodlo přebrat správu nad kartou do vlastních rukou. Podle zjištění Českého rozhlasu zatím uživatelé žádné problémy nezaznamenali.

Redaktorka ČRo dnes ráno vyzkoušela dobití karty u přepážky Dopravního podniku ve stanici metra I. P. Pavlova. Vše proběhlo normálně.

Bez komplikací se obešlo i prodloužení platnosti Opencard v takzvaném validátoru. Stejně tak oslovení revizoři zatím nenarazili při kontrolách žádné potíže a zvýšený nápor nezaznamenali ani pracovníci infocentra ve Škodově paláci.

IT odbor pražského magistrátu už podporu systému, tedy údržbu softwaru nebo kontrolu databází, reálně převzal, smlouva s eMoneyServices ale vyprší až dnes o půlnoci.

Hlavní město od té chvíle sice může systém spravovat, avšak v případě, že by došlo k nějaké systémové chybě a bylo by potřeba software přeprogramovat či opravit, mohl by nastat problém.

V reálu by se chyby možná cestujících nedotkly, ale Praha by mohla porušit zákon o autorských právech. Ta totiž stále patří firmě eMoneyServices. Jde o poslední část Opencard, kterou hlavní město nevlastní.

Firma za autorská práva požadovala skoro půl miliardy korun. Když na tuto cenu magistrát nepřistoupil, eMoneyServices snížila nabídku na 85 milionů s tím, že zbytek by doplatili soukromé firmy, které by z karty mohly v budoucnu nějak profitovat. A tato nabídka podle ředitele společnosti Petra Stránského pořád platí.

„Naše nabídka je sice na stole, ale rád bych řekl, že o ní nikdo nejednal z druhé strany. My jsme o ní připraveni jednat, ale stejně tak musíme vyžadovat, aby bylo jednáno o nárocích, které máme. To znamená o nezaplacených částkách ve výši 130 milionů korun,“ uvedl Stránský.

Magistrát chce před koupí práv posudky

Zmíněných 130 milionů jsou nezaplacené licence ke kartám z minulých let. Praha už rozhodla, že část těchto peněz, asi 22 milionů, splatí. Primátor Tomáš Hudeček z TOP 09 si ale celkovou nabídkou za práva ke kartě stále není jistý.

„Nebudeme činit kroky ke koupi jakékoliv části Opencard bez důkladných posudků od renomovaných společností. Nátlaku takto podléhat nebudeme,“ zdůraznil Hudeček.

Jednání by měla pokračovat tento týden a firma eMoneyServices by ráda měla tuto otázku vyřešenou do konce června. Pak totiž přijdou prázdniny, kdy fungování magistrátu poněkud polevuje. Rada nezasedá každý týden, a problém by se tak mohl táhnout několik týdnů.

Kauza opencard
autor: ank
Spustit audio

Více z pořadu