Praha půjde do další arbitráže kvůli Blance, peníze po ní chce IDS

19. červen 2014

Prahu čeká další arbitráž kvůli tunelu Blanka. Soudit se bude s firmou Inženýring dopravních staveb (IDS), která má na starosti stavební dohled. Obě strany dnes podepsaly rozhodčí smlouvu. Společnost po městě požaduje 200 milionů za neuhrazené faktury. Arbitři kvůli Blance rozhodují i ve sporu Prahy s Metrostavem, i tam jde hlavně o nezaplacené faktury.

V případě IDS jde podle náměstka primátora Jiřího Nouzy (TOP 09) o peníze, které jdou nad rámec společné smlouvy – proto je magistrát odmítl vyplatit.

„Potřebuji zase nějakou autoritu, která rozhodne o tom, jestli ten nárok, který je uplatněn, je oprávněný, nebo ne. V rámci péče řádného hospodáře si myslím, že není, na druhou stranu mě ten případ varuje z toho pohledu, abychom skutečně nepřišli o technický dozor, což by byla fatální věc pro celou stavbu,“ podotkl Nouza.

Kdy soud začne, zatím není jasné. Firma IDS chystá rozhodčí žalobu.

„Bude podána pravděpodobně v průběhu června až července. Důvodem je, že IDS musí kvůli vyčíslení svého nároku počkat na výsledek souběžného sporu mezi hlavním městem Praha a stavební firmou Metrostav,“ poznamenal mediální zástupce IDS Pavel Kočiš.

Podle něj by mělo jít o takzvané zrychlené řízení a výsledek by tak měl být známý zhruba do dvou měsíců od podání žaloby.

Podle dřívějšího slibu politiků by se měla Blanka otevřít v říjnu, opozice však termín zpochybňuje.

Tunel Blanka
autoři: ank , Petra Hosenseidlová , kov
Spustit audio