Praha se zabývá připomínkami k novele vyhlášky o ochraně veřejné zeleně. Týkají se cyklistů, psů nebo grilování

21. leden 2022

Pravidla pro volný pohyb psů nebo pro jízdu cyklistů v parcích - i takové jsou připomínky k novele vyhlášky o ochraně veřejné zeleně, kterou připravuje pražský magistrát. Připomínek se od radnic i obyvatel sešlo okolo 120. Hlavní město je vyhodnocuje a zvažuje, jestli některé do vyhlášky zařadí. 

Čtěte také

V současné době je vjezd cyklistů do parků povolen pouze v případě, že je tam vyznačena cyklostezka. Vratislav Filler, autor jednoho z podnětů, se cyklistickou dopravou v hlavním městě dlouhodobě zabývá. Upozorňuje na to, že nezřídka vedou trasy k parku a tam končí. Cyklista by tak podle pravidel měl dál kolo vést. To ale třeba u velkých ploch, jako je Centrální park ve Stodůlkách, podle něj nedává smysl:

„Já jsem tam navrhnul, ať se vyčlení parky, ve kterých by ta jízda na kole byla povolena. Protože zase jsou samozřejmě parky, kde to smysl nedává. V centru města, třeba Kinského zahrada.“ Magistrát podle mluvčího Víta Hofmana tento návrh řeší a návrh vyhlášky už teď počítá s tím, že vlastník veřejné zeleně může trasy pro cyklisty vyznačit i nad rámec cyklotras.

Volný pohyb psů a místa na grilování

Ve veřejné zeleni je stejně jako dříve zakázán volný pohyb psů, výjimku tvoří místa zanesená v mapě. Nově ale bude vyhláška platit i na pozemcích, které pod veřejnou zeleň dosud nespadaly, třeba plochy na některých sídlištích. Městské části ale mohly navrhnout, kde budou moct majitelé své psy venčit bez vodítka. Nově to je téměř celý Centrální park na Jižním městě nebo podél ulice U Kunratického lesa v Praze 11.

Grilování k létu prostě patří (ilustrační foto)

Mezi další témata připomínek patřila třeba otázka veřejných míst pro grilování. Tu otevřela Praha 3. Nedávno totiž musela po stížnostech místních zrušit jeden takový prostor v parku Židovské pece, říká zastupitel Matěj Michalk Žaloudek ze Zelených: „Ten problém se nám opakuje i na Parukářce, kde bychom ho opravdu neradi rušili. Občas se tam nějaké skupinky rozjedou a není jednoduché je odtud vyhnat. Přitom je tam provozní řád, který říká, že by měli v osm hodin končit. Myslíme si, že provozní řád by měl být v této vyhlášce.“

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana se ale tento bod do vyhlášky nejspíše nezařadí, protože na tato místa se vztahuje povinnost dodržovat dobu nočního klidu. Konečnou podobu vyhlášky budou schvalovat zastupitelé hlavního města nejdříve za týden.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio