Pražané během pandemie jezdí víc na kole. Magistrát chce proto investovat do nových cyklostezek

14. duben 2021

Lidé v Praze začali během pandemie víc jezdit po městě na kole. Podle dat pražského magistrátu se meziročně zvýšil provoz na cyklostezkách o víc než 60 procent. Praha chce proto letos investovat do výstavby nových tras pro cyklisty a pěší podobně jako vloni zhruba 120 milionů korun.

Pražský magistrát chce letos společně s Technickou správou komunikací (TSK) spojit páteřní městské cyklostezky, a to zejména s perifériemi Prahy a nejbližším okolí. „V těchto dnech dokončujeme cyklostezku Modřany–Zbraslav, jednalo se o rozšíření. Dále pokračujeme na cyklostezce Satalice–Vinoř. Další cyklostezky, které se připravují, je třeba Staroklánovická, Průmyslová, Jahodnice,“ vyjmenovává mluvčí TSK Barbora Lišková a doplňuje, že takových projektů je celkem zhruba 60.

Magistrát hlavního města Prahy také připravuje cyklotrasu v centru pod Mánesovým mostem. „Je tam asi čtyři metry široká stezka pro pěší a cyklisty. Cyklisté na Klárově získají bezbariérový průjezd a budou moct jezdit před Úřadem vlády podél řeky,“ vysvětluje náměstek pro dopravu Adam Šajner.

Aplikace pro cyklisty

Město už dříve vytvořilo pro cyklisty aplikaci nazvanou Na kole Prahou. Obsahuje navigaci a mapu pražských cyklostezek. Lidé si ji mohou zdarma stáhnout do svých mobilních telefonů.

Magistrát také plánuje od 3. do 7. května vyslat do ulic takzvaný pojízdný cykloservis. Lidé si tam můžou zdarma nechat seřídit kolo. V ulicích Prahy bude tato pojízdná opravna kol třeba na Náplavce nebo u Stromovky.

autoři: Luděk Hubáček , ech
Spustit audio