Pražané znovu objevují zapomenuté ovocné sady

Praha je plná volně dostupných ovocných stromů, kde si lidé mohou natrhat sladké plody zdarma, narazit můžete na odrůdy staré stovky let.

Městské ovocné sady byly v Praze zakládány už před desítkami let, některé už dávno přesáhly sté výročí. Největší rozmach zaznamenaly především na přelomu 50. a 60. let minulého století, kdy bylo ovoce sklízeno ve velkém pro okamžitou spotřebu i pro další zpracování.

Od devadesátých let, kdy český trh začalo zaplavovat zboží ze zahraničí, potraviny nevyjímaje, přestal být o sady zájem a pomalu zarůstaly, zdánlivě odsouzeny k věčnému zapomnění.
Poslechněte si.

Po roce 2000 se ale magistrát začal o sady znovu zajímat. "Konkrétní opatření spočívá v kosení bylinného patra pod stromy, ve výsadbě nových ovocných stromů do uvolněných míst a výřezu náletových dřevin," říká Jiří Rom, specialista na ochranu životního prostředí.

Zájem veřejnosti ve velkém rozpoutala iniciativa Na ovoce, která letos na jaře spustila webové stránky. "Chceme mapovat volně přístupné ovocné stromy, keře a taky některé bylinky na veřejných prostranstvích nebo ve volné krajině," vysvětluje Kateřina Kubánková, jedna z iniciátorek projektu.

Kateřina Kubánková a Marek Navrátil

S blížícím se listopadem ovocná sezóna sice už končí, na jaře už ale budou stát za to procházky rozkvetlými sady, které o pár týdnů později nabídnou šťavnaté plody.

Kam konkrétně se v Praze za ovocem vydat? Po tom pátral Václav Müller v rámci pořadu Prahou křížem krážem.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.