Přednostka kožní kliniky Jarmila Čelakovská: Přijďte včas. Prevence je důležitá součást naší práce

12. duben 2024

Lada Klokočníková přivítala v rozhlasové kavárně docentku MUDr. Jarmilu Čelakovskou, přednostku Kliniky nemocí kožních a pohlavních Fakultní nemocnice Hradec Králové. Máme za sebou první horké dny, tak se zeptala i na téma slunění, stejně jako kontrolu znamének na kůži. Poradíme, jak se starat o naši pokožku. 

Jak velká je vaše klinika? Můžeme jí trochu představit?
Ročně máme na ambulancích kolem 20 tisíc výkonů. Dále máme i speciální ambulance, tedy je to všeobecná ambulance, poradna pro tmavé nádory, pro profesionální dermatózy, venerologická poradna, dětská ambulance. Tedy to vše v sobě ono číslo zahrnuje. A dále máme také lůžkovou část pro dospělé, kde ročně hospitalizujeme kolem 400 až 500 pacientů.

Věnujeme se hlavně prvnímu záchytu, abychom rozlišili, zda se jedná o melanom. To je horší typ kožního nádoru.
doc. MUDr. Jarmila Čelakovská, přednostka Kliniky nemocí kožních a pohlavních FN HK

A jste také výukovým centrem pro lékařskou fakultu.
Ano, naše klinika spadá pod lékařskou fakultu. Přesný náš název zní Klinika nemocí kožních a pohlavních Fakultní nemocnice a lékařské fakulty. Tedy nedílnou součástí naší práce, kromě té léčebně preventivní, je i výuka. A to výuka pregraduálního směru, mediky učíme ve čtvrtém ročníku, kde se věnujeme kožnímu lékařství, ale vyučujeme i bakalářský směr.

Čtěte také

Co nejčastěji řešíte v poslední době?
Řešíme celé spektrum kožních onemocnění, od těch častých, jako je lupénka, atopické dermatitidy, jsou tam i kožní nádory, které právě v poradně pro tmavé nádory, kde pracuji, mohu sledovat. A vidíme tam i pozvolný nárůst určitých typů kožních nádorků. Jsou to i puchýřnaté choroby a celá další řada chorob.

Pokud budeme mluvit o maligních kožních nádorech, tak tady mezi ty s relativně lepší prognózou patří bazaliomy a spinaliomy. Tam je jasná chirurgická terapie, takže ale jsou potom i jiné možnosti, třeba pro pokročilejší bazaliomy. Horší typ kožního nádoru je melanom a zde v možnostech léčby přistupuje i onkologická terapie, to už ale řeší onkologové.

U nás na kožní klinice se hlavně věnujeme prvnímu záchytu, abychom rozlišili, zda se jedná o melanom. A pokud je to potřeba, tak dále pacienta směřujeme i na onkologickou kliniku, kde se možnosti léčby dále rozšiřují a zlepšují. Pacienti i s pokročilými nádory typu melanomu mají nyní lepší možnosti.

Nově jsme jednou za 14 dní zřídili poradnu v odpoledních hodinách jako prevenci pigmentových névů. Pacienti se mohou objednat.
doc. MUDr. Jarmila Čelakovská, přednostka Kliniky nemocí kožních a pohlavních FN HK

Tedy i u vás stále platí - přijít včas.
Ano, přesně tak. A proto jsme nově jednou za 14 dní zřídili poradnu v odpoledních hodinách jako prevenci pigmentových névů. Není to součást klasické poradny pro tmavé nádory, ale pacienti mají možnost se do této poradny i objednat a zkontrolujeme jim ručním dermatoskopem pigmentové névy a popřípadě doporučíme další postup.

Čtěte také

Jak nakládat právě s některými pigmentovými skvrnami a znaménky na těle?
Měli bychom si všímat naší kůže, jestli se nám pigmentové névy, které máme dlouhodobě, třeba nějakým způsobem mění. Zde bych upozornila i na to, že na záda si člověk nevidí a je i statisticky prokázáno, že u osob, které žijí sami a nemají zpětnou vazbu od členů rodiny, je výskyt melanomů mírně vyšší.

Zde bych doporučila i prvotní vyšetření, třeba v ambulanci obvodního lékaře, popřípadě potom objednat se na kožní ambulanci, kde specialista zhodnotí, o jaký typ pigmentového névu se jedná. Zda je to třeba už hraniční k melanomu, nebo se jedná o jiný typ benigního útvaru, jako jsou stařecké bradavice či různé vazivové útvary.

Protože těch benigních útvarů je také poměrně hodně a z nemusíme mít obavy. Ale laik to nepozná. Tedy vždy je lépe vyhledat odborníka, který to zhodnotí.

Čtěte také

Velmi důležité jsou preventivní prohlídky. Jak často tedy na ně chodit? Co byste doporučovala?
Preventivní prohlídky pigmentových névů může jednou za rok či za dva roky udělat spádový kožní lékař. Popřípadě je i možnost objednat se na podrobnější dermatoskopické vyšetření, to spíše nabízejí některé soukromé ambulance, kde se i přístrojově vyhodnotí, zda tam jsou nějaké známky třeba přechodu pro maligní melanom.

Ale vždy je potřeba jít v případě, kdy pozorujeme, že něco nového na kůži roste. Teď v poslední době jsme v poradně pro tmavé nádory měli i pacienty, kteří říkali, najednou během posledního roku to vypadalo jako taková drobná černá bradavička, ale pak se zvětšovala. A manželka, nebo děti, mě poslali k lékaři, tak jsem raději přišel. A najednou z toho byl melanom.

Jarmila Čelakovská hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s doc. MUDr. Jarmilou Čelakovskou, přednostkou Kliniky nemoci kožních a pohlavních Fakultní nemocnice Hradec Králové, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.