Přijďte na letecký den v Letňanech. Uvidíte i retro letouny

7. září 2018

Historické letouny, výstavy, prezentace i běžný cvrkot na jednom z našich nejstarších letišť můžete zažít už zítra od 9:30 v Letňanech. Vstupné zdarma.

Letošním největším lákadlem pro fanoušky letectví bude vystoupení originálních historických letounů nebo jejich věrných letuschopných replik. Návštěvníci si budou moci prohlédnout první československý dolnoplošník Avia BH 1 z roku 1923, sovětský stíhací letoun Jak-3, americký pozorovací letoun Piper Cup nebo americký válečný dopravní letoun Beechcraft 18. Dále se divákům samozřejmě představí poválečná výroba čs. letounů řady Zlín, zemědělské letadlo Z37 Čmelák a dále se jako každý rok i Centrum leteckého výcviku Pardubice státního podniku LOM letouny L-410, vrtulník Mi-2. Letošní motorovou akrobacii předvede Zlín 50 a Zlín 326. V letošním roce proběhne také oslava 60 let od začátku výroby známého československého větroně Blaník.

S Janem Rosákem

Celý den bude z areálu akce vysílat také Český rozhlas Dvojka. V čase 11 – 12 hodin se návštěvníci mohou těšit na zajímavé hosty. Celou akcí na místě bude provázet moderátor Dvojky Jan Rosák. A pod stanem Českého rozhlasu Dvojka se můžete těšit ve 13 a 15 hodin na představení knihy Vzduch je naše moře s autory knihy a jejich hosty.

Letiště Praha Letňany bude celý den v běžném provozu, takže návštěvníci ve vzduchu vedle speciálního programu uvidí i „běžný“ provoz. Nebude chybět ani pozemní program, psovodi Vojenské Policie i s ukázkami, Rota Aktivních záloh AČR středočeského kraje s ukázkou a samozřejmě i Klub vojenské historie Rota nazdar s ukázkami dělostřelectva čs. armády za druhé světové války a operační materiál čs. výsadkářů z Velké Británie nebo armády první čs. republiky. Dále bude bohatý prezentační program leteckých firem.

autoři: Vláďa Slezák , jp
Spustit audio