Příměstským vlakem až do centra Prahy díky novému tunelu. Seznamte se s projektem metra S

22. září 2022 08:55

Dojíždíte do Prahy příměstskými vlaky a přestupujete třeba na Smíchově na metro nebo ve Vršovicích na tramvaj? Tak to možná v horizontu desetiletí nebudete muset. Vlaky by cestující mohly dovézt až na Václavské náměstí nebo na Albertov. Projekt takzvaného metra S představí dnes v Praze výstava na Karlově náměstí – u příležitosti Evropského týdne mobility.

„V podstatě máme dva městské tunely, podzemní, které se vzájemně kříží v jedné podzemní stanici. A ty směry jsou Smíchovské nádraží versus Karlín a Vršovice versus Negrelliho viadukt,“ vysvětluje Martin Vaněk ze Správy železnic.

Čtěte také

Středová stanice se zatím pracovně nazývá Opera, mohla by vyrůst v podzemí někde mezi současným Hlavním nádražím a Václavským náměstím.

V současnosti má Správa železnic, ROPID a Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy šest předběžných variant. Některé zvažují v podzemí vést i dálkovou a vysokorychlostní dopravu. Nejpravděpodobnější je ale varianta pro příměstské vlaky.

„Varianta, kterou máme v územně plánovací dokumentaci, má přibližně osm kilometrů délky tunelu,“ říká Lukáš Tittl z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Projekt podle něj souvisí s výstavbou vysokorychlostních tratí.

Na ně se v budoucnu přesunou dálkové vlaky a na stávající železnici by mělo zbýt místo pro zvyšující se počet příměstských vlaků. Do podzemních stanic Prahy by soupravy z jednotlivých směrů měly přijíždět po sedmi a půl minutách.

Podle předběžných odhadů by měl projekt vyjít na vyšší desítky miliard korun a první cestující se pod Prahou svézt v roce 2050.

S projektem se můžete seznámit dnes mezi 10. a 18. hodinou u vstupu do stanice metra Karlovo náměstí.

autoři: Tomáš Maleček ,
Spustit audio

Související