Případ kladenského radního Hanese kraj přesune do jiného města. Kvůli objektivitě

18. prosinec 2018 16:12

Úřad Středočeského kraj řeší, kdo bude rozhodovat o případu kladenského radního Lukáše Hanese z ODS. Ten byl 9. prosince účastníkem dopravní nehody, kterou nezavinil, ale policejní test ukázal, že řídil pod vlivem drog. Kde se v jeho těle vzaly, Hanes podle svých slov netuší. Opozice požaduje jeho rezignaci, vedení města podle svého vyjádření ctí presumpci neviny. 

Velká hromada sněhu nedaleko budovy Centra správních agend kladenského magistrátu měla v úterý ráno poukázat na to, že místní radní Lukáš Hanes z ODS řídil pod vlivem omamné látky. Navézt ji sem nechalo sdružení Volba pro Kladno bývalého primátora Milana Volfa, které požaduje Hanesovu rezignaci. 

Pracovníci kladenského správního odboru se ale případem radního města zabývat nebudou. Podle zákona na něj upozornili úřad Středočeského kraje, který ho - kvůli objektivnímu projednání - předá k řešení do jiného města. Rozhodnout chce kraj do konce týdne. Ten, kdo případ dostane na stůl, musí věc začít řešit nejpozději do 30 dnů. 

Do auta šestatřicetiletého politika 9. prosince narazil řidič, který nedobrzdil na jedné z kladenských křižovatek. Hanes sice nehodu nezavinil, ale policejní test poukázal na přítomnost drog v jeho těle. Hanes podle svých slov zazmatkoval a odmítl odběr krve. Policie mu následně zadržela řidičský průkaz a věc postoupila k správnímu řízení.   

Jak se droga do jeho těla dostala, radní podle svých slov netuší. "Mám indície, že vše bylo dlouhou dobu připravené, což potvrdila i dnešní akce na náměstí Svobody," argumentuje.

Hromada sněhu měla podle opoziční Volby pro Kladno představovat kokain.

Rezignaci jsem nabídl

Lukáš Hanes tvrdí, že svou rezignaci na post radního nabídl hned následující den po nehodě. "Jsem si vědom politické odpovědnosti nejen za sebe, ale i ke koalici. Celá věc je v šetření, já situaci průběžně řeším a podniknu příslušné kroky na půdě zastupitelstva," uvedl.

Vedení města i koaliční partner Kladeňáci ctí presumpci neviny, a tak vyčkávají na výsledek správního řízení. Podle slov mluvčí města Štěpánky Filipové "existují důvodné obavy, že šlo o předem připravenou akci, kdy za nehodou stál člověk spojený se zájmovými skupinami." Svá zjištění město předá státnímu zastupitelství.

Na státní zastupitelství se plánuje tento týden obrátit i radní Hanes. Mimo jiné proto, že je možné, že byl před svou nehodou sledován. 

Odpovědi Lukáše Hanese na otázky Českého rozhlasu Region:

Byl jste při šetření nehody testován na přítomnost alkoholu a omamných látek?

Ano, byl jsem testován

Jak tento test dopadl?

V případě alkoholu s negativním výsledkem, u testu na omamné látky s výsledkem pozitivním. 

Jak si vysvětlujete, že váš test byl pozitivní?

Netuším. Mám indicie, že vše bylo dlouhou dobu připravené, což potvrdila i dnešní akce na náměstí Svobody. 

Věděl jste, že jste vy a vaše rodina sledováni?

Krátce před uvedenou dopravní nehodou jsem si všiml, že v mé blízkosti se pohybovalo stejné černé SUV. Nedával jsem tomu patřičnou vážnost. Když jsem si to spojil s pozadím a historií člověka, který do mne naboural, začalo mi to do sebe zapadat. 

Obrátil jste se na policii?

V tomto týdnu se obrátím na státní zastupitelství 

Zvažoval jste rezignaci na post kladenského radního?

Ano, nabídl jsem rezignaci hned následující den po nehodě. Jsem si vědom politické odpovědnosti nejen za sebe, ale i ke koalici. Celá věc je v šetření, já situaci průběžně řeším a podniknu příslušné kroky na půdě zastupitelstva. 

Způsobila nehoda tak vážnou škodu, že bylo nutné volat policii?

Nedokážu posoudit, ale z mého pohledu ne. 

Kdo rozhodl o přivolání policie?

Viník nehody, což nebývá obvyklé.  

Spustit audio