Projekt pražské Kunsthalle získal hlavní cenu soutěže Grand Prix Architektů. Porota vybírala z 255 přihlášených

1. listopad 2022 08:22

Galavečer s vyhlášením výsledků Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu pro rok 2022 se konal ve Veletržním paláci v Praze. Hlavní cenu získal projekt Kunsthalle autorů Jana Schindlera, Ludvíka Seka, Zuzany Drahotové z SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI. Celkem se o vítězství ucházelo 255 architektonických projektů. Cenu za celoživotní dílo obdržel Václav Aulický.

Čtěte také

Přihlášené práce hodnotí tradičně porota složená z významných osobností v oblasti architektury, a to jak mezinárodní, tak tuzemské scény. Ocenění rozdala v sedmi kategoriích – novostavba, rekonstrukce, rodinný dům, interiér, urbanismus, krajinářská architektura a zahradní tvorba a šetrná stavba.

V letošním ročníku nebyla udělena cena za architektonický design a byly uděleny dvě malé modré kostky za novostavbu. Kromě toho se porota rozhodla udělit ještě sedm čestných uznání autorům, jejichž práce ji zaujala.

Jako každoročně vítězové hlavní ceny obdrželi velkou modrou kostku z dílny Bohumila Eliáše.

Ocenění pro Václava Aulického

Cenu za celoživotní dílo, a tedy velkou červenou kostku, obdržel Václav Aulický. Tuto cenu uděluje rada Obce architektů. Mezi jeho práce patří například televizní věž v Praze na Žižkově, která byla dostavěna až po listopadové revoluci a která výrazně zasáhla do pražského panoramatu. Rada zhodnotila, že je v Aulického práci patrný zájem o soudobou světovou architekturu i úcta k velkému dědictví českého funkcionalismu.

Na tiskové konferenci Obce architektů 14. září bylo představeno 50 projektů, které postoupily do užšího finále. V letošním XXIX. ročníku bylo přihlášeno 255 architektonických projektů, což je nejvyšší počet přihlášených projektů po covidové pandemii.

Soutěž založila jako předsedkyně Obce architektů v roce 1993 prof. Ing. Akad. Arch. Alena Šrámková, která je označována za první dámu české architektury.

GRAND PRIX ARCHITEKTŮ 2022

Kategorie šetrná stavba
Bytový dům Rezidence Michelangelova (Ing. arch. Luděk Podlipný, ing. Martin Sladký, ing. arch. Pavel Zezula, ing. arch. Markéta Talašová)

Kategorie urbanismus
Bořislavka Centrum (Jan Aulík, Leoš Horák | Spoluautoři: Jakub Fišer, David Zalabák, Jakub Hemzal, Gabriela Králová, Alena Sedláková, Petra Coufal Skalická, Eva Mašková, Jan Dluhoš)

Kategorie krajinářská architektura a zahradní tvorba
Paluba Hamburk (Ing. arch. Bohuslav Strejc. Ing. Ondřej Janout, Ing. Jan Běl, Ing. Lucie Tlustá) 

Kategorie interiér
Vývojové centrum modularity (Ing. arch. Ondřej Chybík, Ing. arch. Michal Krištof / CHYBIK + KRISTOF, Autor venkovních úprav: Ing. Zdeněk Sendler) 

Kategorie novostavba
Lávka přes Labe v Nymburce (Jiří Stráský, Leonard Šopík, Jan Pozdíšek, Karel Zlatuška / Stráský, Hustý a partneři s.r.o Brno)

Kategorie rodinný dům
Dům v Lanškrouně (Martin Neruda)

Kategorie rekonstrukce
Zámek Děčín – restaurování glorietu v Růžové zahradě (Autoři: Tomáš Efler, Václav Girsa, Miloslav Hanzl, Jana Strnadová, Jaroslav Svěrek)

Kategorie novostavba
Společenský sál Farního centra v Lidečku (Jan Vojtíšek, Jakub Staník)

autor: Alena Panovská | zdroj: iRozhlas
Spustit audio