Prostředí, ve kterém trávíte čas, vás docela zásadně a vážně ovlivňuje, říká architekt Adam Gebrian

Adam Gebrian studoval architekturu v Liberci a v Los Angeles. V roce 2015 získal titul Architekt roku. Nejen o architektuře a cestování za ní si povídal s Lenkou Vahalovou.

Před navrhováním budov dává Adam Gebrian přednost propagaci architektury. Zdá se mu totiž, že existuje mnoho lidí, kteří architekturu neberou příliš vážně. To prý není správné rozhodnutí. „Prostředí, ve kterém trávíte čas, vás docela zásadně a vážně ovlivňuje. Když se ohlédnete dvacet let zpátky, tak zjistíte, že vás to docela výrazně zformovalo,“ říká Gebrian, kterého ovlivnilo dětství na sídlišti.

Zásadním tématem je podle něj opakované využití věcí namísto výroby nových. „Někdy má smysl bourat, ale jsou to naprosto výjimečné situace. Ve většině případů má smysl využívat staré věci. My těch příkladů v Praze máme docela dost, bezvadná je třeba soukromá galerie DOX nebo Šporkovský palác. Když je ta stavba na začátku dobře udělaná, tak může svou funkci změnit stokrát a pořád může velmi dobře sloužit svému účelu.“

Tři měsíce v Barceloně

Zkraje roku vyšla Adamovi kniha Tři měsíce v Barceloně. „Barcelona je v mnoha ohledech naprosto fantastické město, které je výjimečné, ale zároveň příkladné. Třeba v tom, jak se chová k veřejnému prostoru, jeho údržbě, bezbariérovostí. Kdokoliv na celém světě se z toho může poučit,“ komentuje Gebrian.

V knize mapuje 66 míst, která se svým synem během pobytu v Barceloně navštívil. „Pokud byste chtěli do Barcelony, tak nechoďte v našich stopách, že byste šli na ta samá místa, spíš si objevte nějaká svá vlastní. A to je doporučení, které mám pro každého a v každém městě,“ říká Adam Gebrian. Důležitější než samotná místa je totiž podle něj to, co na nich lidé prožívají. „I v bezprostředním okolí našich domovů se nachází obrovské množství zajímavých a skvělých věcí, když má člověk chuť se dívat.“

Jaká je jeho představa ideálního města? A co říká na vývoj Karlína po povodních? Poslechněte si rozhovor Lenky Vahalové.

autoři: Lenka Vahalová , ech
Spustit audio