Recept Heleny Rytířové: Datlové řezy
Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Recepty na jednoduchá a chutná jídla pro vás vybrala ve své knize Kuchařka pro tebe.
Suroviny:
200 g másla
200 g tmavého přírodního cukru
200 g vypeckovaných sušených datlí
50 g strouhaného čerstvého zázvoru
kůra z 1 citronu
1 velké nastrouhané jablko
2 vejce
200 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
Na ozdobu:
100 ml šlehačky
200 g sušených fíků
perník na strouhání
Postup:
1. Máslo rozehřejte a vsypte do něj odvážený cukr. Směs nechte vychladnout.
2. Datle přelijte horkou vodou, 5 minut máčejte, aby změkly, a pak je nakrájejte na malé kousky.
3. Zázvor okrájejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Citron důkladně omyjte a kůru nastrouhejte. Jablko oloupejte a také nastrouhejte.
4. Vejce ušlehejte s máslem, strouhaným zázvorem a citronovou kůrou. Přidejte nastrouhané jablko, nakrájené datle, mouku a prášek do pečiva.
5. Troubu předehřejte na 150 °C. Plech vyložte papírem na pečení.
6. Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Ve vyhřáté troubě pečte 1 hodinu.
7. Po vychladnutí dvakrát potřete moučník našlehanou smetanou a rozkrájejte ho na díly. Každou porci ozdobte na kolečka nakrájenými fíky (jsou-li moc vysušené, také je před krájením přelijte horkou vodou) a posypte nastrouhaným perníkem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.