Recept Heleny Rytířové: Datlové řezy

Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Recepty na jednoduchá a chutná jídla pro vás vybrala ve své knize Kuchařka pro tebe.

Suroviny:

200 g másla
200 g tmavého přírodního cukru
200 g vypeckovaných sušených datlí
50 g strouhaného čerstvého zázvoru
kůra z 1 citronu
1 velké nastrouhané jablko
2 vejce
200 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva

Na ozdobu:

100 ml šlehačky
200 g sušených fíků
perník na strouhání

Postup:

1. Máslo rozehřejte a vsypte do něj odvážený cukr. Směs nechte vychladnout.

2. Datle přelijte horkou vodou, 5 minut máčejte, aby změkly, a pak je nakrájejte na malé kousky.

3. Zázvor okrájejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Citron důkladně omyjte a kůru nastrouhejte. Jablko oloupejte a také nastrouhejte.

4. Vejce ušlehejte s máslem, strouhaným zázvorem a citronovou kůrou. Přidejte nastrouhané jablko, nakrájené datle, mouku a prášek do pečiva.

5. Troubu předehřejte na 150 °C. Plech vyložte papírem na pečení.

6. Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Ve vyhřáté troubě pečte 1 hodinu.

7. Po vychladnutí dvakrát potřete moučník našlehanou smetanou a rozkrájejte ho na díly. Každou porci ozdobte na kolečka nakrájenými fíky (jsou-li moc vysušené, také je před krájením přelijte horkou vodou) a posypte nastrouhaným perníkem.