Řekni mi, kde bydlíš... Kde je bída, tam jsou propadlíci, zjistili sociologové a vytvořili mapu neúspěchu

16. únor 2022

To, jak se dětem daří ve škole, souvisí se zázemím, které mají doma. Když rodiče řeší bytovou nouzi nebo exekuce, děti mají častěji horší školní výsledky. Ukazuje to analýza společnosti PAQ Research. „V Česku na tom, kde se narodíte, záleží víc než jinde. To přibližuje naše mapa míry vzdělávacího neúspěchu,“ říká sociolog a zakladatel PAQ Research Daniel Prokop. „V některých částech republiky neukončuje základní školu 10 až 15 procent dětí, jinde jen půl procenta.“

Základní vzdělání se v Česku potýká také s paradoxním problémem: čím větší pomoc děti od školy potřebují, tím těžší pro tuto školu bývá dostat se k penězům. Mapu vzdělávacího neúspěchu a další informace najdete na webu iRozhlas.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.