Rekonstrukce Národního muzea je v plném proudu, otevře se prý podle plánu

29. leden 2016

Rekonstrukce historické budovy Národního muzea na Václavském náměstí jede na plné obrátky. Kostra velryby zůstane nadále na svém místě a ředitel Národního muzea Michal Lukeš má v hlavě i plán, co by se dalo udělat s přilehlými Čelakovského sady. Byl hostem v pořadu K věci Štěpánky Duchkové.

Podle Michala Lukeše by teď návštěvníci muzeum uvnitř nejspíš nepoznali. Obrazy a památky jsou schované nebo zakryté a práce jsou v plném proudu. Za dva roky bude Národní muzeum slavit 200 let od svého založení a navíc to bude 100 let od vzniku Československa. „Asi do té doby nestihneme udělat všechny expozice, ale budova se v roce 2018 otevření určitě dočká,“ slibuje ředitel Michal Lukeš. Mimo jiné se opraví i fasáda, která se očištěním zesvětlí na svou původní pískovcovou barvu. „Částečně zůstanou zachované i stopy po střelách na průčelí budovy, minimálně na dvou sloupech, a bude tam i pamětní deska,“ říká.

A návštěvníci nepřijdou ani o kostru plejtváka obrovského, která vévodila zoologické expozici a ze stropu visí i po dobu rekonstrukce. „Ta kostra je ve špatném stavu, nejde vůbec sundat, byla pečlivě naskenovaná a pečlivě zabalená a nakonec se bude restaurovat na místě,“ vysvětluje Michal Lukeš.

A plány má i na úpravy okolí muzea. „V Čelakovského sadech je teď částečně zázemí pro rekonstrukci, park pak budeme dávat do pořádku. Mám ale ambicióznější plán, dokážu si představit, že by tam mohlo vzniknout třeba open air archeologické muzeum, máme velké archeologické sbírky, tak by se tam dalo nasimulovat naleziště. Ale není to naše území, náš pozemek, ale určitě to chci s budoucím vedením Prahy řešit,“ odhaluje plány do budoucna ředitel Michal Lukeš.

Spustit audio