Rekonstrukce uzavřela na 10 měsíců stanici metra Jiřího z Poděbrad na lince A. Vlaky jí budou jenom projíždět

16. leden 2023 10:00

Stanice metra Jiřího z Poděbrad prochází kompletní rekonstrukcí. Dělníci tam budují také bezbariérový přístup v podobě dvou výtahů. Nyní potřebují od výtahů prorazit přímo do stanice, a to je jeden z důvodů, proč tam budou vlaky 10 měsíců jenom projíždět. Hlavním důvodem je ale to, že se začnou ve stanici kompletně měnit eskalátory. 

Při výluce budou uzavřené rovněž podchody a vestibul stanice metra. Pohyblivé schody vymění podnik při kompletní rekonstrukci stanice, kterou zahájil předloni v září a při které vybuduje rovněž bezbariérový přístup. Kompletní oprava vyjde na 1,29 miliardy korun a skončí v únoru 2024.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o stanici pouze s jedním výstupem, bude nutné ji na nezbytně dlouhou dobu pro veřejnost uzavřít včetně vestibulu a podchodů. Výměna eskalátorů potrvá zhruba deset měsíců,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Při uzavírce stanice podnik na nástupišti a v eskalátorovém tunelu odstraní průsaky vody, připraví konstrukce pro podhledy, vymění poškozené kamenné obklady nebo vymění osvětlení. Rovněž odstraní přístřešky nad výstupy z vestibulu stanice na náměstí Jiřího z Poděbrad u Slavíkovy a Vinohradské ulice.

Rekonstrukce stanice metra Jiřího z Poděbrad

V rámci dosavadních prací již dělníci vyhloubili šachtu pro výtahy z Vinohradské ulice do přestupní chodby a hotová je také samotná přestupní chodba.

Zhotovitelé v těchto dnech dokončují ražby šachty, která vede z konce přestupní chodby k nástupišti a blíží se prorážce do stanice. Ta proběhne ve druhé polovině února,“ dodala Řehková.

Stanice Jiřího z Poděbrad funguje od konce roku 1980, což je víc než 42 let. A po celou dobu se tam žádná větší rekonstrukce nedělala. Veškeré technologie včetně kabelových rozvodů, osvětlení, zmíněných eskalátorů nebo třeba vzduchotechniky jsou tedy původní.

A ještě zajímavost, která dokresluje náročnost prací právě na této stanici. Stanice Jiřího z Poděbrad je druhá nejhlubší stanice metra v Praze – je 45 metrů pod zemí. A ta vůbec nejhlubší stanice je hned vedlejší náměstí Míru – ta je v hloubce 53 metrů.

autoři: Soňa Jindrová , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související