Řemeslná umělkyně z Letné vyrábí dřevěné figurky. Připomínají dobu první republiky

Tereza Talichová, skromná černovláska na krátko ostříhaná a s úsměvem od ucha k uchu. Před lety ji napadlo začít vyrábět dřevěné figurky a navázat tak na řemeslnou tradici slavných výtvarníků a výtvarnic jako byla třeba Minka Podhajská. Za svou tvorbu už dostala mnoho ocenění, jedním z nich byla třeba cena Designbloku za Nejlepší bytový doplněk.

Je ráno a u vchodových dveří jednoho činžáku na Letné mě umělkyně vítá. Vidíme se poprvé a přitom se vlastně známe skrz naše přátele. V bytě Terezy Talichové voní koblihy a dýchá na vás umění. Je vidět téměř všude. Vaříme si kávu a povídáme.

V obývacím pokoji je na zdech spousta obrazů, místnosti dominuje pracovní stůl u okna. Spousta barev, štětců a nákresů. Tady Tereza figurky dokončuje. „Hrubou“ práci ale dělá soustruh, který je v druhé dílně na chalupě. Všímám si police, která je plná figurek. Každá má svoje místo, svůj domeček a každá je na první pohled jiná. Originální.

Každou z nich tvoří s jiným nápadem a inspirací. První je náčrt na papír, kde je už znatelný tvar. Nákres si pak Tereza přenese do počítače. No a pak přichází na řadu zmíněný soustruh, který figurce vdechne život. První postavičky ale vznikaly hezky ručně a po staru.

Figurky dostávají jména

Kromě tvaru, materiálu a barev má taky každá z figurek svoje jméno, které vypráví jiný příběh. Paní Bronzová, Desdemona nebo Pepina. Fungují jako hračky pro děti a přitom to jsou umělecká díla. Tereza tak svou tvorbou navazuje na řemeslnou tradici slavný českých výtvarníků, jako byli Minka Podhajská, Václav Špála nebo Josef Čejka.

Značka Tititi, pod kterou figurky Tereza vyrábí, taky dostala ocenění na Designbloku v kategorii Nejlepší bytové doplňky roku 2019 a stala se finalistkou kategorie Objev roku 2019 na Czech Grand Design. A není se teda čemu divit.

Během návštěvy jsme stihly částečně probrat život a taky tuhle náročnou dobu, která nás teď tíží. Loučíme se. Odcházím naplněná energií, obdivem a vděkem, že jsem potkala dalšího zajímavého člověka, který dělá tak krásnou práci.

Terko, držím ti palce, abys mohla i přes tuhle náročnou dobu ve svém umění dál pokračovat. Jinak by tvého talentu byla obrovská škoda! A  vám všem držím palce taky.

Buďte stateční a držte se!

Vaše #letajiciredaktorka

PS. Její přehlídku tvorby můžete najít tady www.tititi.cz.

Spustit audio