Roman Zach provází novým cestopisem po Indonésii: Za pět týdnů jsme procestovali šest tisíc kilometrů

11. duben 2020

Česká televize uvádí nový dokument Hledání ztracených světů, který vás zavede do méně známých oblastí Indonésie. Za projektem stojí režisér Jiří Novák a průvodce Roman Zach, kteří přišli do pořadu Host Lenky Vahalové.  

Herec Roman Zach diváky zavede do indonéské části, která se jmenuje Nusa Tenggara. „Vydali jsme se na cestu z Jávy až na Alor. Bylo to asi šest tisíc kilometrů, pět týdnů na cestě,“ vzpomíná na cestu režisér Jiří Novák.

Premiéru jste mohli vidět ve středu 8. dubna, celkem je natočeno šest dílů. Když přišla nabídka natáčet v Indonésii, Roman ji hned přijal.  „My jsme o tom mluvili docela dlouho. Říkali jsme si, že chybí cestopis na té české půdě, kde by ten průvodce jenom obecně nepopisoval, co se děje kolem něj, ale aby to zažíval,“ říká herec Roman Zach. Za pět týdnů cestování měli celkově 27 přeletů.

Jak zvládají pandemii

Roman Zach měl být v tuto dobu s rodinou v Indonésii. Kvůli opatřením ale nikam neodjel. „Řekl jsem si, že je to dobře a že tu mám zůstat, že to něco znamená.“

Jiří Novák se koronaviru nebojí, protože zažil život v Indonésii. „To naše Hledání ztracených světů bylo i o tom, že jsme navštívili svět, kde se smrt přijímá jako samozřejmá součást života. Je to oblast malarická, kde se ročně nakazí 100 milionů lidí malárií, z toho jich nějakých 600 tisíc zemře a ty lidi žijí v téhle realitě. My to nevnímáme, nepíše se o tom v novinách,“ dodává.

Celý díl si pusťte v audioarchivu nebo na audioportále mujRozhlas.

autoři: Lenka Vahalová , jp
Spustit audio