Rozhledna v britských barvách a pietní místo. Praha uctí památku královny Alžběty II.

9. září 2022 15:50

Praha na počest královny Alžběty II. včera nasvítila Petřínskou rozhlednu v barvách spojeného království, nasvícení bude prodlouženo i na noc z pátku na sobotu. Zároveň hlavní město nyní připravuje k sobotnímu otevření pietní místo s kondolenčními listinami na Staroměstské radnici, kterou královna navštívila při své návštěvě České republiky v roce 1996. 

Pietní místo k uctění památky Alžběty II. je možné také využít k připomenutí si její návštěvy Prahy, právě proto vzniká symbolicky v Alšově vestibulu Staroměstské radnice.

Čtěte také

Do těchto prostor totiž v roce 1996 královna Alžběta II. zavítala při jediné své návštěvě české metropole, neboť královna dle zvyklosti dvakrát stejné město nenavštívila.

Na místě budou kondolenční listiny, na kterých budou moci Pražané i turisté zanechat vzkaz a které budou následně svázány do knižní vazby. S ohledem na požární bezpečnost však nebude možné v prostorách Staroměstské radnice zapalovat jakékoliv svíčky nebo další předměty.

V roce 1996 přivítal panovnici v hlavním městě prezident Václav Havel. Na Staroměstské radnici od tehdejšího primátora obdržela symbolický klíč od Prahy.

Podpis královny v pamětní knize hlavního města z roku 1996

Pietní místo bude otevřené od soboty 10. září po dobu deseti dní, tedy po dobu piety. Čas zpřístupnění kondolenční knihy kopíruje otevírací dobu radnice, a to v pondělí od 11. do 21. hodiny, v ostatních dnech včetně víkendů od 9. do 21. hodiny.

Vznik pietního místa konzultovalo hlavní město s Velvyslanectvím Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v Praze. Britská ambasáda ve své budově v Praze od dnešního odpoledne zřídila vlastní oficiální pietní místo s kondolenční knihou.

zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio