S Lítačkou můžete jezdit po Praze i na sdílených kolech – až čtyřikrát denně na 15 minut

13. říjen 2021 11:00

Cestující, kteří v Praze využívají elektronický kupón na MHD, mohou od pondělí využívat přes Lítačku i sdílená kola. Město se ve zkušebním provozu rozhodlo otestovat, jestli budou mít lidé v Praze o takovou službu zájem. Pokud se sdílená kola osvědčí, mohla by se od příštího roku stát trvalou součástí veřejné dopravy.

Praha se domluvila se dvěma společnostmi, které v metropoli sdílená kola provozují – firmou Rekola a NextBike. Cestující se v jejich aplikacích přihlásí svými údaji z Lítačky, a to jim umožní až čtyřikrát denně po patnácti minutách jezdit na kole bez dalšího poplatku. Ve zkušebním režimu je nastavený i limit výpůjček – zhruba 150 tisíc.

Čtěte také

Na základě toho, jak často a na jakou dobu lidé kola využijí, chce pak město provoz vyhodnotit. „Budeme sledovat veškerá data, například odkud kam lidé jezdí, jestli to využívají od stanice metra nebo tramvajové zastávky, na jakou vzdálenost, kolik minut využijí – to pak bude podmínkami pro budoucí trvalý provoz,“ říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Vyhodnocení by měl mít magistrát na jaře. Z jeho údajů vyplývá, že Lítačku nyní v Praze aktivně využívá zhruba 250 tisíc lidí, samotnou aplikaci má staženou asi 700 tisíc lidí.

Město původně chtělo spustit provoz dříve než na podzim, projekt se ale podařilo dopracovat až nyní. Náměstek Adam Scheinherr k tomu dodal, že řada lidí už před zimou své kolo uklidila, přitom počasí ještě jízdu po Praze nějakou dobu umožní.

K půjčení kola se dá využít kupón nahraný na plastové Lítačce, platební kartě, v aplikaci, ale taky In-kartě Českých drah.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio