S magnetickým implantátem budete hvězdou večírku, i tak lze poznávat vlastní tělo, usmívá se kreslířka

16. květen 2022

Píše a kreslí, nejraději oboje dohromady. Marie König Dudziakova vydala například knížku Návrat z pískoviště – obrazy z mateřského života. A jako publicistka se zabývala i tělesnými modifikacemi. Co nutí člověka k tomu, aby se rozhodl, že si nechá udělat split jazyka? „Nejčastější motivace bývá estetická. Někdy se k tomu připojuje touha proměňovat tělo a pracovat s ním,“ vysvětluje kreslířka a ilustrátorka.

Uměla jste kreslit ještě před tím, než jste se pustila do své knihy?

Kreslit umí každý, kreslíme už jako děti. Umělecký projev, který mají děti, má obrovský půvab a dítěti by nikdo neřekl, že neumí kreslit. U mě to bylo spíš tak, že jsem si do kreslení troufla, že jsem si to dovolila, protože mě to vždy lákalo.

Čtěte také

A přihlásila jsem se na kurz komiksů k ilustrátorce Toy Box, který jsem absolvovala. Ten kurz mi dodal sebedůvěru, tím jsem se do toho pustila a vznikla moje první i druhá knížka. Tím, že jsem to začala dělat.

A kdo vám to korigoval? Kdybych třeba začala kreslit, tak bych si nebyla úplně jistá, jestli je to tak pěkné, aby to mohlo být v knížce...

To, že to je pěkné, ještě neznamená, že to má jiskru, která je přitažlivá. Vždycky to dělám nejlíp, jak to v tu chvíli dovedu, a dost spoléhám na svůj pocit z toho, že mi to přijde zábavné. Pak si to zkouším jednak na své rodině a také své obrázky dávám na Instagram. Tam můžu pozorovat, jak na to lidé reagují.

Ale musím říct, že mě to na začátku překvapilo, jednak formou, ale i tématem. Moje první kniha je leporelo, které se jmenuje V očekávání. Je o mém těhotenství, jak jsem ho prožívala já i můj manžel. Myslela jsem si, že to je tak osobní zkušenost, že to nebude zajímat nikoho jiného než mé blízké, pár kamarádů.

Když jsem měla možnost knihu vydat, hned se vyprodala a byla jsem překvapená, že to zajímá i někoho jiného. Na tom se ukázalo, že zkušenosti s mateřstvím jsou univerzální.

Marie König Dudziaková, spisovatelka a ilustrátorka

Proč je tělo, lépe řečeno jeho vzhled, pro nás tak strašně důležité?

Určitě ho vnímáme jako obraz sebe – to jsem já. A chceme, aby nějak vypadalo, nějak se prezentovalo, zároveň nějak fungovalo. Chceme, aby nebolelo, sloužilo a dělalo to, co potřebujeme. Zároveň chceme, aby bylo atraktivní a přitažlivé pro ostatní. A je to velký prostor k sebevyjádření, protože člověk vás dřív uvidí, než uslyší. Je to obrovské médium, se kterým člověk komunikuje…

Jak jsem těhotná, tak i břicho je komunikační prostředek. Když si potřebuji sednout v tramvaji, tak si stoupnu tak, aby břicho bylo vidět. A vidím, co to dělá, lidé na mě reagují jinak. Takže skutečně to vnímám jako formu komunikace. I to, jak se člověk obléká, volbou oblečení chci také něco říct. Je to součást, rozšiřuje to komunikaci a to, jakým způsobem životem kráčíte.

Šestý „magnetický“ smysl

Zabývala jste se i tělesnými modifikacemi? Je po tom hodně velká poptávka?

Ano, tetování je za dobu, co se v téhle subkultuře pohybuji, čím dál populárnější. A vždycky si myslím, že už to víc nejde – a ono to vždycky jde.

Co nutí člověka k tomu, aby se rozhodl, že si obstará výrůstky na čele nebo si nechá udělat split jazyka?

Nejčastější motivace bývá estetická, to znamená – líbí se mi, jak to vypadá. Další motivace bývá to, že některé modifikace jsou funkční. Když si necháte rozříznout jazyk, tak najednou můžete ovládat každou půlku jazyka zvlášť… Hojení u těchto modifikací bývá náročné, někdy se k tomu připojuje i touha proměňovat tělo a pracovat s ním.

Čtěte také

A jakou má výhodu split jazyka?

Myslím si, že lidé se do toho pouští proto, že to je něco speciálního, nečekaného, zároveň je to i šokující. Je to jeden ze způsobů, jak zkoumat a objevovat tělo. Někteří se rozhodnou, že prozkoumají, co se stane, když si nechají dát magnetický implantát nebo si nechají rozříznout jazyk napůl.  

Co se stane, když si nechám dát magnetický implantát?

Jednak budete za hvězdu na večírku, protože budete moci zvedat malé kovové předměty. Ale u magnetických implantátů se ukázalo, že člověk je schopen vnímat magnetické pole. Funguje to tak, že v místě, kde je magnet, tak cítí vibrace.

To znamená, že magnet se často umisťuje do konečku prstů, kde je hodně nervových zakončení. A když se člověk ocitne v elektromagnetickém poli, když si zapnete mikrovlnku nebo jste na koncertě a přiblížíte se k repráku, tak cítíte, že se nacházíte v elektromagnetickém poli. V podstatě je to nový smysl, který tím člověk získá.

Můžeme malovat i bez odborného vzdělání? A jaký je rozdíl mezi kresbou a komiksem? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , prh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.