Šest pater s dámskou a pánskou konfekcí i látkami. Dům módy byl v dobách komunismu symbolem luxusního nakupování

11. květen 2023 12:11

Krejčovství tu měla slavná módní návrhářka Hana Podolská a na dámskou i pánskou konfekci se tu stály fronty. Dům módy, který svou největší slávu zažil v dobách komunismu, dnes už jen těžko připomíná to, čím býval.

Milan Vaňourek je správcem budovy už přes 40 let. „Tady byl zkrátka veškerý sortiment, který se prakticky nedal jinde koupit. Po revoluci se to začalo různě měnit a dnes jsou tady v podstatě kanceláře,“ vzpomíná.

Ze střechy je přes obří písmena nápisu Dům módy krásně vidět na celou Prahu. A právě v horních patrech zákazníci svůj nákup začínali.

„Provoz toho Domu módy byl takový, že výtahy vyvezly zákazníky do posledního šestého patra a pak postupně scházeli do těch nižších pater, až vyšli v Krakovské ulici.“

Milan Vaňourek si velmi dobře pamatuje i sortiment jednotlivých pater slavného obchodního domu.

„V tom šestém bylo dámské prádlo, pod tím dámská konfekce jakoby těžká, to znamená kabáty, bundy, pak další patro také dámská konfekce a šaty, pak byla pánská konfekce, metráž a potom dole v přízemí bylo pánské prádlo.“

Dnes už ale Dům módy zdaleka není tím, co býval. Obchody s konfekcí za léta vystřídaly banky, cestovní kanceláře nebo call centrum. Historickou módní mekku dnes připomíná jen jeden obchod s oblečením.

Poslechněte si celou reportáž z Domu módy.

Dům módy můžete navštívit díky akci Open House Praha, která se koná 20. a 21. května. Otevřená bude také naše rozhlasová budova v Karlíně, přijďte nás navštívit!

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související