Sociální nadační fond pomůže Pražanům v nouzi. Zatím se zaměřuje na podporu bydlení a pěstounské péče

19. srpen 2022 13:31

Pražané v tíživé životní situaci a pěstouni mají nově možnost využít finanční i další pomoc městského Sociálního nadačního fondu. Ten jim může přispět na výdaje spojené s péčí o děti, zároveň lidem pomůže například s placením kaucí u nového bydlení.

Lidé, kteří by finanční pomoc využili, si můžou vyplnit žádost na internetových stránkách Sociálního nadačního fondu. Ten zatím vyhradil dva miliony pro každý program pomoci, který fond nabízí.

Čtěte také

Program podpory bydlení má přispět k tomu, aby měl každý člověk žijící v Praze možnost najít a udržet si důstojné bydlení. Sociální nadační fond dokáže pomoct například s úhradou dlužného nájemného, zaplacením kauce nebo prvního nájmu u nového bytu, přispět na zařízení stěhování. Ale také může poskytnout peníze v krizových situacích, kdy lidem hrozí, že skončí na ulici.

„Může to být třeba odchod z bytu z důvodu domácího násilí nebo náhlá výpověď z bytu. To znamená, že slouží k překlenutí té doby potřebné ke stabilizaci. Může to být noclehárna, ubytovna, azylový dům, ale i další typy ubytování,“ upřesňuje ředitelka Sociálního nadačního fondu Barbora Komberec Novosadová.

Podpora pěstounů

Program podpory pěstounské péče má umožnit více dětem vyrůstat v náhradních rodinách místo v ústavní péči. Lidé můžou žádat o příspěvek na terapeutické služby, odlehčení v péči o děti, volnočasové aktivity, právní služby nebo na hrazení specifické péče, kterou vyžadují děti se zdravotním postižením. Příspěvkové částky mají různou výši, obecně se pohybují ve výši desetitisíců korun, některé z nich lze i kombinovat.

Hlavním předpokladem pro vyřízení pomoci od fondu je, že lidé využijí všechny ostatní možnosti. Například požádají o všechny dostupné dávky a pomoc, kterou poskytuje stát nebo sociální organizace. Zároveň musí být jasné, že příspěvek skutečně pomůže problém vyřešit.

U všech žádostí je garantované, že lidé budou do patnácti dnů vědět, jestli příspěvek dostanou nebo ne. Sociální nadační fond navíc plánuje na podzim spustit i další dva programy pomoci.

autoři: Adam Bejšovec ,
Spustit audio

Související