Soutěž Czech Nature Photo zná vítěze. Fotografií roku se stal snímek pulců focený naslepo

4. květen 2022

Její autor Vít Lukáš není v soutěži nováčkem, v předchozích letech byl již několikrát oceněn. Zvítězil v konkurenci 250 účastníků, kteří zaslali téměř 2300 fotografií. Snímek získal první místo v kategorii Cena za nejlepší fotografii české přírody a také ho vybrali čtenáři magazínu Lidé a Země. 

„Ve fotografii Pulci se setkávají důležité atributy poutavých snímků přírody. Jedná se o neobvyklý vhled do vývojového cyklu skokanů hnědých, který zaznamenává prchavý a málo vídaný moment z české přírody. Podtrhuje jej i technické provedení a kompozice pracující s hrou barev jednotlivých pulců. Výsledkem je výtvarná fotografie, která dokáže na první pohled nejen upoutat pozornost diváků, ale také vzbuzovat zájem o zachycený živočišný druh a tím napomáhat jeho ochraně,“ říká předseda poroty Igor Mikula.

Vít Lukáš je vystudovaný zoolog, který se již téměř dvacet let zabývá ochranou přírody a jejím fotografováním. Deset let žil v Chile, kde pracoval pro dvě zoologické zahrady, založil jednu úspěšnou přírodovědeckou stanici, vyučoval na dvou vysokých školách a vedl několik výzkumných projektů.

Díky účasti na různých mezinárodních projektech mohl procestovat téměř celou Latinskou Ameriku. Má za sebou přes 150 expedic, z toho zhruba třetinu do tropických deštných pralesů. V roce 1997 propadl kouzlu makrofotografie, které se věnuje dodnes. Na svých snímcích se snaží zachytit zvířata v jejich přirozeném prostředí a zároveň zdokumentovat detaily, které nejsou vidět pouhým okem. Jeho makrofotografie byly prezentovány v řadě časopisů, knih či na výstavách jak u nás, tak například v Chile a Kolumbii.

1. místo v kategorii Bezobratlí: Vít Lukáš- Mizející opylovači

„Čerstvě vylíhnutí pulci skokana hnědého. Za tímto záběrem jsem šel několik let. Ve snůškách většinou bývají pulci hnědí až černí, ale občas je možné nalézt takto krásně barevné jedince, kteří korespondují s barvou dospělců. Pulci se hned po vylíhnutí krmí vaječnými obaly a krátce poté se vydají do všech stran, takže člověk musí mít i velké štěstí, aby je stihl všechny pohromadě. Tito pulci byli těsně pod hladinou asi metr od břehu. Abych nepoškodil sousedící snůšky, musel jsem je fotit v podstatě naslepo na živý náhled, natažený nad vodní hladinu,“ tak popisuje vznik Fotografie roku její autor.

Výstava více než stovky oceněných a vybraných snímků Czech Nature Photo bude pro veřejnost otevřena od 4. května až do 4. září v galerii Czech Photo Centre. Připraven je také bohatý doprovodný program s názvem Měsíc přírody. Nebudou chybět komentované prohlídky a autorské prezentace. Osobně se bude možné setkat s loňským vítězem titulu Fotografie roku Igorem Mikulou a také s přírodovědci a fotografy Zuzanou a Matejem Dolinayovými. Kompletní program bude zveřejněn na webu www.czechphoto.org.

zdroj: Czech Photo
Spustit audio