Soutěž Czech Press Photo vyhrál válečný snímek. Fotografie roku dokumentuje masakr v Buči

1. únor 2023 14:02

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2022 vyhrál snímek volného fotografa Vojtěcha Dárvíka Mácy Masakr v Buči. Je ze série fotografií, která dokumentuje válečné události v ukrajinských městech Buča a Irpiň. Mezinárodní porota vítězný snímek vybrala z více než šesti tisíc prací, které do 28. ročníku soutěže přihlásilo 234 autorů z Česka a Slovenska.

Vítězný snímek ukazuje tělo zavražděného obyvatele Buče, které na místě leželo několik dní. Stejně tak dlouho u něj seděl jeho pes, který se nechtěl ani po smrti svého pána vzdálit.

„Tady je to spíš o tom, že něco musíte vyfotit a nechce se vám. Tato fotka málem nevznikla, i pro vás je to tak emoční situace. Chcete vlastně odejít, ve spoustě těch situacích ani nechcete být,“ popisuje vznik Fotografie roku její autor.

Máca se sérií snímků z Ukrajiny zvítězil i v kategorii Aktualita. Ocenění si odnesl také Roman Vondrouš za snímek jmenování Petra Fialy premiérem nebo Milan Bureš, který zdokumentoval situaci na nádraží v západoukrajinském Lvově, odkud vlak s válečnými uprchlíky mířil do Polska.

„Ve chvíli, kdy se dostali na ten peron a věděli, že už nastoupí do vlaku, tak se jim neuvěřitelně uvolnily emoce. Začali plakat a to pro mě byl jeden z naprosto nejsilnějších okamžiků,“ vzpomíná.

Mezi dalšími oceněnými byl Michal Fanta, který dokumentoval požár v Národním parku České Švýcarsko, nebo Michal Červený s fotografiemi ze Světového poháru horských kol. Vítězné snímky a další vybrané fotografie jsou k vidění v Národním muzeu od 1. února až do 31. července.

autoři: Adéla Burešová ,
Spustit audio

Související