Starají se o zvířata nebo sbírají odpadky. Praha 9 dává lidem bez domova možnost práce i bydlení

29. květen 2023 12:00

Programem, který v Praze 9 funguje letos desátým rokem, prošlo už více než 200 lidí bez domova. Řada z nich se díky němu vrátila do společnosti, našla si pravidelnou práci i vlastní bydlení. Třeba v sadu Klíčov ve Vysočanech by díky jejich práci v budoucnu mohla vzniknout i naučná stezka.

„Staráme se o ovečky a o kozy, chci být v přírodě, vylezu z baráku a jdu automaticky ven ke zvířatům,“ říká paní Michaela. V buňce s ní žije i pan Jaroslav, kterému místní přezdívají bača. Kromě zvířat se stará také o část sadu Klíčov.

Oba měli stejný osud, než získali od městské části bydlení a práci, žili na ulici. I když jim je v přírodě dobře, rádi by se v budoucnu přestěhovali do vlastního. To je i cíl celého projektu v Praze 9, který městskou část za deset let fungování výrazně změnil.

„Jednotlivé odloučené lokality dostaly nějaký charakter, už se nám tam nemnoží nepořádek, nedostáváme stížnosti, že by se tam lidé báli chodit. Samozřejmě jsou výjimky,“ popisuje starosta Prahy 9 Tomáš Portlík z ODS.

Nastartovat návrat do běžného života

Bydlení v buňkách má být podle něj pouze přechodným obdobím mezi životem na ulici a ve vlastních nebo městských bytech. Zvýšit úspěšnost návratu do běžného života by mohla nová spolupráce s neziskovou organizací Neposeda.

„Jsme tady hlavně proto, abychom pomohli těm lidem třeba napsat životopis. Aby si získali tu práci, která pro ně nebude jen brigádní, ale bude to poloviční nebo částečný úvazek,“ popisuje zástupkyně organizace Petra Poslední.

Novým úkolem organizace Neposeda bude také vybrat vhodné kandidáty do dvou pilotních bytů, které městská část plánuje nově vyčlenit.

Co by mohlo v sadech Klíčov časem vzniknout? Poslechněte si celou reportáž Terezy Cedidlové. 

autoři: Tereza Cedidlová ,
Spustit audio