Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija: Nádraží Vyšehrad jsme chtěli odkoupit, ale narazili jsme

Štěpánka Duchková si do pořadu K věci pozvala starostku Prahy 2 Alexandru Udženiju z ODS. Mluvily o jejích plánech v nové roli, o pomoci obyvatelům Prahy 2 ve finanční nouzi a také o situaci kolem chátrajícího nádraží Vyšehrad.

Ve funkci starostky Prahy 2 vystřídala Janu Černochovou, na radnici této městské části však Alexandra Udženija působí už od roku 2006 a velmi dobře se orientuje ve všech stávajících problémech. Mezi největší patří nepochybně chátrající budova nádraží Vyšehrad. Patnáct let je stavba v soukromém vlastnictví, i když o ni má Praha 2 po celou dobu zájem a dlouhodobě kritizuje zanedbaný stav.

Zchátralé nádraží na pražském Vyšehradě.

„Majitel s námi zezačátku vůbec nebyl ochoten jednat. Snažili jsme se s ním najít společnou řeč, abychom to s hlavním městem koupili. Znalecký posudek činil 70 milionů, za tyto finance jsme ho byli ochotni koupit. Ale soukromý majitel požadoval dvojnásobek. 27. prosince jsem se dozvěděla, že firma RailCity Vyšehrad převádí nádraží Vyšehrad na kyperskou společnost,“ objasňuje celou situaci starostka. Detaily tohoto převodu nejsou pro městskou část dohledatelné.

Když si sousedé pomáhají

Alexandra Udženija byla před několika lety u zrodu nadačního fondu Dvojka srdcem, jehož fungování stojí na solidaritě místních. Obyvatelům Prahy 2 v tíživých životních situacích pomáhají jejich sousedé. Aktuálně se fond zabývá také problémy, do kterých se lidé dostávají díky zvýšeným zálohám na energie. „Nechceme, aby se v Praze 2 dostal někdo do finanční tísně kvůli tomu, že nemá na zaplacení elektřiny. My vyhodnotíme každou žádost, ale jsme velmi operativní. Na nic nečekáme, jsme schopni pomoct ihned, což je v těchto případech nejdůležitější.“

Dalším tématem byly i nové cyklopruhy a problematický zpomalovací pás před poliklinikou. „Přibyl zpomalovací pás z kostek před poliklinikou, tzv. kachlíkárnou. Chápu, že to mělo důvod, ale jezdí tudy sanitky a je to pro ně ohromný problém. Každé zpomalení sanitky může vážně ohrozit toho pacienta.“

Má na plánování těchto úprav městská část vliv? Byla by Alexandra Udženija pro vyvlastnění nádraží Vyšehrad? V parku Folimanka se můžeme těšit na nový volnočasový areál, jak bude vypadat? Poslechněte si celý rozhovor K věci.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.