Stovky záchranářů cvičily v autokempu Rozkoš řešení dopravních nehod i násilných trestných činů

29. duben 2024 09:23

Stovky záchranářů z Česka a Slovenska se v minulých dnech zapojily do cvičení u přehradní nádrže Rozkoš. Záchranáři během letošního 21. ročníku Rozkoš Rescue řešili simulované dopravní nehody nebo třeba násilné trestné činy. Vůbec poprvé pro ně organizátoři připravili průjezd kontrolním propouštěcím místem hlídaným armádou.

„Jste vysláni jako posádka RZP k pravděpodobnému úrazu.“ Organizátoři letos pro záchranáře přichystali více než 20 úkolů.

Čtěte také

Právě teď jsem na stanovišti, kde mají týmy řešit trochu kuriózní dopravní nehodu, řidič traktoru přejel při sekání pole dva lidi. „Na tento úkol máte 10 minut. Tým záchranářů se po příchodu na místo dozvídá základní informace od organizátora a následně už začíná simulovaný zásah.

Na každém ze stanovišť, hned po splnění úkolu, dostávají záchranáři zpětnou vazbu. Rozhodčí s nimi hodnotí, jestli udělali chybu nebo zda mohli postupovat jinak. „Ten turniket přišel trošičku později, než by musel. Dýchací cesty jste měli zajištěné, kyslík perfektně na plný průtok.

Stovky záchranářů z Česka a Slovenska se zapojily do cvičení u přehradní nádrže Rozkoš

Podobné to bylo i na dalších stanovištích. Novinkou byl takzvaný check point, tedy kontrolní propouštěcí místo hlídané armádou. Záchranáři se s ním mohou setkat například ve chvíli, kdy je zvýšené bezpečnostní riziko a vyhlášen stav ohrožení.

Čtěte také

„Zkoušeli jsme záchranáře dostat do situace, se kterou reálně nemohou nic udělat. Oni si ošetřili a naložili pacienta s průstřelem dolní končetiny, což byl ale vlastně zástupný úkol. A sanitním vozidlem přijeli právě na kontrolní propouštěcí místo armády, kde proběhla kontrolní prohlídka jejich sanitního vozu, včetně osobní prohlídky všech zasahujících, vysvětluje jeden z rozhodčích Ondřej Šedivka.

„Myslím si, že jsme ověřili, že metodika, jak je nastavena a vypracována, je životaschopná. Pokud se jí budou skupiny záchranářů řídit, tak mají velkou šanci uspět i v reálném prostředí, dodává Ondřej Šedivka.

21. ročník mezinárodního cvičení záchranářů Rozkoš Rescue skončil na Náchodsku v neděli vyhlášením nejlepších týmů. A to jak v kategorii profesionálních záchranářů, tak také amatérů. To byli například studenti lékařských fakult.

Spustit audio

Související