Středočeští hasiči zasahovali kvůli bouřkám a dešti nejčastěji na Kolínsku. V Praze komplikovaly přívaly vody i provoz Thomayerovy nemocnice a ZOO

15. červen 2020

Víkendové předpovědi meteorologů se vyplnily. V sobotu a v neděli se po celé republice objevovaly bouřky a bleskové přeháňky. Například v našem kraji během víkendu evidují hasiči na 250 mimořádných událostí, spojených s nepříznivým počasím.

Středočeským hasičům o víkendu přibylo výjezdů kvůli bouřce, nejhorší situace byla v neděli na Kolínsku. Do pondělního rána zasahovali hasiči v kraji u téměř 250 událostí. Třetinu z toho měli do nedělního podvečera na Kolínsku.

Zatímco v sobotu hasiči většinou vyjížděli k popadaným stromům, v neděli hlavně čerpali vodu ze zatopených sklepů a garáží. Kvůli mimořádné situaci posílili své operační středisko. V neděli před polednem dokonce během jedné hodiny vyjížděli k tolika událostem, jako jindy v průběhu jednoho celého dne.

Hasiči zasahovali i u dvou rybníků, a to ve Vysoké u Příbrami a v Sendražicích na Kolínsku. V nádržích se zvedla hladina a voda špatně odtékala. Hasiči ji odčerpávali, aby nezatopila přilehlé domy.

V osmipodlažním panelovém domě v Kolíně zase voda natekla do elektroinstalační šachty a způsobila zkrat. "Hasiči dům odvětrali a předali ho správci a elektrikářům k dalšímu řešení," uvedl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Napilno měli hasiči i v sobotu. Do půlnoci v regionu zaznamenali kolem 50 událostí, které souvisely s počasím. "V naprosté většině případů jsme řezali popadané stromy, nejčastěji spadly na pozemní komunikace a potom na dráty elektrického vedení. V několika případech spadly také na osobní automobily, ploty a soukromé pozemky," řekl mluvčí. K zatopeným sklepům podle něj hasiči do půlnoci vyjížděli asi v deseti případech.

V Praze zaplavila voda suterén Thomayerovy nemocnice a prohnala se i zoologickou zahradou. Podle ředitele ZOO Miroslava Bobka by ale všechna zvířata měla být v pořádku. Návštěvníci ale v pondělí neuvidí například lachtany, jejich bazén se bude totiž vypouštět a čistit.

Spustit audio