Stres do kuchyně nepatří. To se pak krémy srážejí a těsto nekyne, radí cukrář Josef Maršálek
„Cukrářem jsem chtěl být od tří let. A rodiče dělali vše pro to, abych jím nebyl,“ prozradil v Radiocafé známý pekař a cukrář. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.
„Když jsem ke třetím narozeninám dostal velký ořechový dort, byla moje kariéra jasná. Rodiče ze mě chtěli mít učitele. Na gymnáziu v Hranicích jsem se učil na samé jedničky, jedinou dvojku jsem měl z tělocviku. Když gymnázium slavilo 150 let od založení, pozvali si tři známé absolventy. Nakonec jsem mluvil skoro pořád já a vyprávěl zážitky z tělocviku,“ vzpomíná.
Naše morčata létají první třídou
Jak prozradil Josef Maršálek, u nich doma se to hemží morčaty. „Můj partner Petr vyučuje na vysoké škole chov drobných zvířat a doma máme 120 morčat. Cestují od Brazílie až po Indonésii a létají první třídou. To já v životě neletěl. Minulý týden jsem dostal fotku nějaké obří africké ropuchy s tím, že ji nutně potřebujeme.“
Ve francouzských troubách nic neupečete
Jsou Češi opravdu národem cukrářů? „Ano, každý má doma troubu. Za hranicemi to vůbec není povinná výbava. Ve Francii mají tak malinké trouby, že se tam nedá skoro nic upéct. Ale v každé ulici jsou cukrárny a pekárny,“ dodal Josef Maršálek, podle kterého do kuchyně nepatří stres. „To se pak krémy srážejí, čokoláda se zdrcne a těsto nekyne.“
Příští týden vychází Josefu Maršálkovi kniha Sexy dorty. „Nejvíce času na knize jsem strávil tím, abych si prosadil její název.“
Jakou radu dostal do života od známého kouče? Bude mít pokračování pořad Peče celá země?
Související
-
Podle Josefa Maršálka byla cukrařina spící princezna. „Ale začíná se to měnit“
Koronavirus nám pokazil autogramiádu po finálovém díle Peče celá země, posteskl si cukrář a porotce, který do studia přišel s kyticí tulipánů.
-
Proč potřebujeme makronku, když máme laskonku? ptá se známá cukrářka Mirka van Gils Slavíková
Sjezdila a ochutnala celý svět. „V cukrařině máme být jako národ na co pyšní,“ prohlašuje světoznámá cukrářka v Blízkých setkáních.
-
S mužem jsme byznys rozdělili tak, že mi zůstala značka, vysvětluje známá cukrářka Fabešová
Letošní rok nebyl pro renomovanou cukrářku Ivetu Fabešovou moc sladký. Především v rovině osobní, jak se svěřila v Blízkých setkáních.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.