Téma Macháček. Výrazný režisér a herec Miroslav Macháček očima své dcery

Z deníkových zápisků, korespondence, kádrových posudků, vzpomínek kolegů, přátel i oponentů sestavila Kateřina Macháčková jedinečný portrét svého otce, významného českého herce a divadelního režiséra Miroslava Macháčka. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Ivan Řezáč, Andrea Elsnerová, Dana Černá, Otakar Brousek ml.
Připravila: Petra Lásková
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvuk: Jitka Kundrumová
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno: v roce 2016

„Nedovedu se přetvařovat a každý na mně ihned pozná, co si myslím,“ napsal si do svých zápisků  Miroslav Macháček. Významný český herec známý z filmů Vlčí bouda, Skalpel, prosím nebo Ďáblova past a divadelní režisér působící například v Městských divadlech pražských, Realistickém či Národním divadle byl pověstný svou prudkou a výbušnou povahou, kvůli které měl často problémy.

V pětidílné Četbě na pokračování se ohlédneme za jeho životem – za studiem na konzervatoři, prací v divadle, pobytem v blázinci, bývalými láskami, radostmi a starostmi. Citlivé zpracování dat klade důraz především na přesnost a pravdivost a umožňuje posluchači seznámit se s Macháčkovými myšlenkami, vnitřními pochody, ale také s problémy a konflikty, které mu stály v cestě ke svobodné práci.

Vybrané vzpomínky jsou jedinečným svědectvím o době nedávno minulé, jež mnozí z nás mají dodnes živě v paměti.

autoři: Petra Lásková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související