Tipy na víkend v Praze: Den otevřených dveří Českého rozhlasu, festival piva i cideru nebo hudební festival

13. květen 2022

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Den otevřených dveří Českého rozhlasu

  • sobota 14. května
Den otevřených dveří Českého rozhlasu Region

Budova v Karlíně

Přijďte se podívat, odkud pro vás vysíláme. Na adresu Hybešova 10 můžete v sobotu dorazit mezi 10. a 16. hodinou a nudit se rozhodně nebudete. Provedeme vás historickou budovou Národního domu v Karlíně a ukážeme vám naše studia. Podíváte se třeba do legendárního Studia A, které je v hudebním světě pojmem. Nahlédneme také do nového vysílacího studia Českého rozhlasu Region, stanice letos slaví kulatých 20 let a rekonstrukce studia tak byla krásným narozeninovým darem.

Setkáte se s moderátory, zprávaři a dalšími lidmi, kteří se podílejí na chodu rádia. Další program vás čeká také na naší zahradě, bude se tančit, můžete si zahrát kuličky, nechat se zvěčnit ve fotokoutku nebo ochutnávat jídla, která pro vás připraví moderátoři Patrik Rozehnal a Honza Macoun. A zkrátka nepřijdou ani děti, čeká je malování na obličej a modelování z balonků.

Budova na Vinohradech

Výročí 99 let od zahájení pravidelného vysílání oslaví Český rozhlas také Dnem otevřených dveří v budově na Vinohradech. Mezi 9. a 16. hodinou se můžete vydat na komentovanou prohlídku po rozhlasovém komplexu. Vaše kroky povedou studiovým domem, kde se ve studiu 2R2 dozvíte nejrůznější zajímavosti z technického zákulisí a distribuce signálu, bez kterých by vysílání, tak jak je zná laická veřejnost, nebylo možné. Cesta bude pokračovat po vyznačené trase až do budovy Vinohradská 12, kterou bude lemovat doprovodný program jak stanic, tak i útvarů Českého rozhlasu. Podrobnější program a informace k rezervaci prohlídek ZDE.

Narozeninový den Českého rozhlasu bude pokračovat pestrým programem a koncerty v nedalekých Riegrových sadech. Na dvou hudebních scénách vystoupí Jaroslav Uhlíř, Adam Mišík, Bára Poláková, Ben Cristovao nebo kapela Queenie. Program začíná ve 13 hodin a vstup je zdarma.

Craft Beer Fest

  • pátek 13. května - sobota 14. května, Praha 2

Do Riegrových sadů můžete vyrazit také za pivními speciály. Na festivalu minipivovarů se dozvíte zajímavosti ze světa řemeslného vaření piva a seznámíte se se speciálními druhy. Stačí si na místě zakoupit degustační sklenici za 50 Kč a ochutnávat, hodnotit a soutěžit.

Cider fest

  • sobota 14. května, Praha 5

Chcete-li zahnat žízeň ciderem, zamiřte na Smíchovskou náplavku. Přehlídka ciderů se tu koná už od roku 2017 a na ochutnávku tu budou také nejrůznější jablečné mošty a čerstvé šťávy z jablek. K dobrému pití patří samozřejmě i dobré jídlo, čekají vás stánky se street food specialitami.

Hudební festival Cibulka Open 2022

  • neděle 15. května, Praha 5

Usedlost Cibulka dostává novou podobu díky Nadaci rodiny Vlčkových. Ke zrekonstruované budově přibyde také novostavba, která bude sloužit jako dětský hospic. Stávající areál se otevře veřejnosti v rámci hudebního festivalu, těšit se můžete třeba na kapely Mig 21, Vanua 2 a další skvělé muzikanty. Moderovat celou akci opět budou František a Josef Trojanovi. Nouze nebude o jídlo ani pití a vstupenky nepotřebujete, organizátoři budou velmi rádi, když myšlenku festivalu podpoříte darem. Každá koruna půjde na zlepšování péče o vážně nemocné děti.

Nordfest

  • úterý 10. května až čtvrtek 19. května

Milujete severskou atmosféru? Tak přesně pro vás je tu Nordfest, filmová přehlídka celovečerních a krátkometrážních snímků ze Severu, která dramaturgicky navazuje na cyklus Severské filmové čtvrtky. V pražském komorním kině Evald budou po sedm večerů ke zhlédnutí zástupci různých žánrů, od komedie přes historické po psychologické drama, ze všech severských zemí. Každou projekci zahájí krátký lektorský úvod.

Den linky 155

  • neděle 15. května, Praha 7

Před areál Výstaviště Praha se sjedou sanitní vozy a další technika, záchranná služba totiž 15. 5. slaví Den linky 155. Vyzkoušíte si poskytování první pomoci a podíváte se, s jakým vybavením pracují operátoři, kteří přijímají hovory na tísňové lince 155.

Venkovní hra Stínadla II

  • pátek 1. dubna - středa 31. srpna, Praha 1

Vydejte se po stopách Vontů, nová venkovní hra volně navazuje na předchozí hru Stínadla. Slepá mapa Stínadel obsahuje 16 míst, na kterých se plní jednotlivé úkoly. Cílem je získat 16 unikátních stínadelských pamětních karet a vyluštit závěrečnou tajenku. Není třeba všechna tajuplná místa navštívit v jednom dni, rozdělte si je do několika procházek. Slepá mapa, pravidla a pouzdro na karty Stínadla II. jsou ke koupi v pokladně domu U Zlatého prstenu.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.