Tipy na víkend v Praze: do kina na Festival otrlého diváka nebo za nákupy na Dyzajn market

10. březen 2023

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Festival otrlého diváka

  • od pondělí 6. března do neděle 12. března, Praha 3

Už 18. ročník Festivalu otrlého diváka přináší opět kolekci nejsměšnějších, nejzapadlejších i nejbizarnějších filmů, které spatřily světlo světa. Svou plnoletost oslaví festival tématem mateřství a také promítáním snímků určených opravdu jen pro dospělé. V kině Aero se těšte na horory, akčňáky, béčka i céčka, na interaktivních projekce nebo na nezaměnitelné simultánní překladatele.

Dyzajn market Jaro

  • sobota 11. a neděle 12. března, 10:00–18:00, Praha 7

Výstaviště v Holešovicích zase po čase zaplní stánky lokálních designérů, tvůrců a kulinářských mágů. Během víkendu nabídnou záplavu nejrůznějších výrobků od módy přes doplňky, šperky, porcelán, papír až po dobroty. Autorský trh se tu koná pravidelně a vstup je jako vždy zdarma.

Výstava Ondřej Sekora – známý i neznámý

  • do 14. května, Praha 6

Čtěte také

Villa Pellé ve spolupráci s Moravským zemským muzeem připravila výstavu představující známého spisovatele, ilustrátora a novináře Ondřeje Sekoru z mnoha různých úhlů. Uvidíte samozřejmě originály ilustrací knih, ale i novinové kresby a karikatury, scénografické projekty nebo loutky vytvořené podle jeho návrhů. První epizodu obrázkového seriálu Ferda Mravenec otiskly Lidové noviny před devadesáti lety.

Pražský hrad

  • od středy 1. března, Praha 1

Navštivte doposud nikdy nezpřístupněná zákoutí Pražského hradu, využijte rozšířené nabídky prohlídek v doprovodu profesionálních průvodců a kurátorů. Nově se dostanete třeba do svatováclavské kaple nebo královské hrobky. Otevře se také románské a gotické podlaží Starého královského paláce, půda svatovítské katedrály nebo Dům sokolíka. A veřejnost uvítá i zámek Lány.

Orchideje, poklady vietnamské džungle

  • pátek 3. března až neděle 19. března, Praha 7

Čtěte také

Skleník Fata Morgana v Botanické zahradě Praha ozdobí pestrobarevné květy orchidejí, dozvíte se i nejrůznější zajímavosti z jejich světa. Každoroční výstava vás tentokrát zavede do Vietnamu a také přiblíží atmosféru svátku Tết Nguyên Đán (Vietnamský Nový rok). Výstava bude jako vždy prodejní.

Matějská pouť 2023

  • do pondělí 10. dubna, Praha 7

Své brány otevřela největší pouť v České republice. Tradiční Matějská potrvá až do dubna, místo se nemění, za atrakcemi opět vyrazíte na holešovické Výstaviště. Čeká vás klasika v podobě strašidelného zámku, kolotočů, centrifugy, střelnice, záplavy cukrové vaty a perníkových srdcí.

Výstava Czech Press Photo

  • do 31. července, Praha 1

Čtěte také

Ve třech sálech Historické budovy Národního muzea můžete navštívit výstavu již 28. ročníku soutěže Czech Press Photo. Odborná porota vybírala z více než šesti tisíc snímků od 234 autorů. Na velkoformátových fotografiích si můžete prohlédnout nejen vítězné snímky, ale už druhým rokem také práce mladých nadějných fotografek a fotografů ze základních a středních škol, kteří v rámci Czech Press Photo Junior soutěžili ve třech kategoriích.

IMAGINÁRIUM Divadla bratří Formanů a jejich přátel

  • do 11. června, Praha 9

Imaginárium představuje fantastický a tajuplný svět kočovných divadelníků a svérázných výtvarníků. Vtahuje vás do říše tvůrčí fantazie a radostně a bezelstně oslavuje lidskou tvořivost a řemeslo. Vydejte se do prostředí Chvalského zámku objevovat objekty, hračky a interaktivní instalace.

Stínadelská tajemství

  • do 31. března

Čtěte také

Skautská nadace Jaroslava Foglara připravila novou rodinnou hru s názvem Stínadelská tajemství, která je tentokrát zasazena do uliček pražské Malé Strany. Objevte legendy starých Stínadel, hra je určena všem generacím. Stačí vám pouze papírová mapa s herní tajenkou a legendami, kterou je možné zdarma stáhnout na webových stránkách nebo ji můžete zakoupit ve Skautském institutu v Rybárně na Kampě a v Café Nezisk na Pohořelci.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.