Tipy na víkend v Praze: podívejte se na korunovační klenoty, zajděte na zabijačku nebo objevujte filmové lokace

20. leden 2023

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Korunovační klenoty na Pražském hradě

  • do úterý 24. ledna, Praha 1

Čtěte také

Korunovační klenoty budou ve svatovítské katedrále k vidění až do úterý 24. ledna. Pražský hrad kvůli velkému zájmu veřejnosti výstavu prodloužil. Po dohodě s památkáři budou klenoty k vidění v chrámu i po nedělní mši od 14:30 do 21:00 a v pondělí a úterý od 8 do 18 hodin. Denně přichází přes čtyři tisíce lidí, takže počítejte s tím, že ve frontě budete stát i několik hodin.

Využít můžete také možnosti prohlídek Královské zahrady Pražského hradu. Letos je otevřena veřejnosti i v zimních měsících, zároveň je vyňata z bezpečnostních prohlídek. Návštěvní doba Královské zahrady je stanovena denně od 10 hodin. Letní míčovna a západní část zahrady bude otevřena do 20 hodin. Východní část zahrady od Letní míčovny směrem k Belvederu bude otevřena do soumraku.

Historická tramvaj č. 42

  • v provozu víkendy a svátky
Historická tramvaj v Praze

A vaše cesta na Pražský hrad může být opravdu stylová, když se svezete historickou tramvají. Trasa linky číslo 42 je vedena historickým centrem Prahy a funguje na principu hop-on, hop-off. V provozu je přibližně od 10 do 18 hodin a okružní jízda začíná a končí na Dlabačově. Podíváte se na Pražský hrad, Václavské náměstí i k Národnímu divadlu.

Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu

  • sobota 21. ledna, 10:00–17:00, Praha 7

Patnáctý ročník staročeské zabijačky u Národního zemědělského muzea nabídne kromě tradičních zabijačkových specialit také bohatý program. Vyzkoušejte si svou zručnost při plnění jitrnic, zúčastněte se některého z workshopů pod taktovkou kuchařů z Asociace kuchařů a cukrářů nebo projděte s dětmi řeznickou kvízovou stezku a koukněte na divadelní představení. Hrát bude i pravá Řeznická kapela.

Zabijačka na Radlický

  • sobota 21. ledna, Praha 5

Na zabijačku zve i Radlická kulturní sportovna, i tady vás čekají jelita, jitrnice, škvarky, prdelačka, tlačenka, domácí koláče, džbány piva nebo horký svařák. Hodovat se bude v rytmu harmoniky a tradičních melodií. Nebude chybět ani zábavný program pro děti.

Zažij Prahu: Location scouting – po stopách filmových lokací v ulicích Prahy

  • neděle 22. ledna v 15 hodin

Prague City Tourism pořádá procházku Prahou a odhaluje lokace, které ji proslavily na filmových plátnech. Dozvíte se, jak film vzniká, z čeho se financuje a kolik to celé stojí. A samozřejmě nebudou chybět ani zákulisní drby a historky z natáčení.

Jak krmit ptáky? – Panelová výstava fotografií

  • pátek 20. ledna až neděle 26. března, Praha 7

Krmit či nekrmit? To je oč tu běží. Panelová fotografická výstava ptáků a ptačích krmítek v Botanické zahradě Praha je plná užitečných informací. Je k vidění v prostorách venkovní Ornamentální zahrady a na panelech se dozvíte, čím správně přikrmovat ptáky, naleznete zde také vyobrazené základní typy krmítek a vhodných napajedel.

Bruslení v Praze

Čtěte také

A co si zasportovat pěkně na čerstvém vzduchu? K zimě prostě bruslení patří, jestli nevíte, kam v Praze vyrazit, poradíme vám. Těch míst je docela dost, podívejte se na náš velký přehled a v mapě si najděte nejbližší kluziště nebo zimní stadion. Na většině z nich vám výbavu zapůjčí nebo vám vaše brusle nabrousí, nechybí ani občerstvení nebo třeba kurzy pro děti i dospělé. 

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka